Cât de ascuțiți sunt dinții unui rechin și ce șanse ai să supraviețuiești în cazul unui atac

Dinții unui rechin se schimbă pe parcursul vieții în funcție de specia din care face parte. Aceștia pot avea până la 300 de dinți în diferite etape ale vieții lor. O parte dintre dinți sunt ascuțiți ca o lamă iar șansele de supraviețuire în cazul unui atac sunt extrem de mici, spre zero.

Dinții unui rechin nu sunt foarte puternici și pot cădea ușor pentru că nu au rădăcini. Unii rechini își pot pierde dinții în doar o săptămână. De aceea în unele zone unde se știe că sunt rechini îi găsești pe plajă.

În medie, rechinii au 15 rânduri de dinți în fiecare maxilar. Asta înseamnă aproximativ 350 de dinți la un moment dat.

Spre deosebire de majoritatea animalelor de pe planetă, fălcile superioare și inferioare ale rechinilor se mișcă. Maxilarul superior al majorității animalelor este atașat de craniul acestuia. Dar pentru rechini, maxilarul lor superior se sprijină sub craniu, astfel încât să se poată desprinde atunci când își atacă prada. Din această cauză, rechinii își pot împinge toată gura înainte atunci când atacă.

Există peste 500 de specii de rechini care înoată în mările și oceanele lumii și se găsesc în aproape orice tip de habitat oceanic, inclusiv în adâncuri, oceane deschise, recife de corali și sub gheața arctică. Un rechin poate pierde și înlocui mii de dinți în timpul vieții sale! Nu toți dinții de rechin sunt totuși la fel. Unii au dinți ascuțiți pentru a scoate peștii din apă. Alții au dinți ascuțiți ca o lamă pentru a tăia bucăți mari de pradă, permițându-le să atace și să mănânce animale mai mari.

Rechinii sunt înotători rapizi

De-a lungul a milioane de ani de evoluție, rechinii au devenit unii dintre cei mai rapizi înotători din ocean datorită mai multor adaptări. Rechinii au șase simțuri extrem de rafinate atât pentru vânătoare, cât și pentru comunicare: vedere, gust, miros, auz, atingere și electro-recepție. Aceste simțuri fin perfecționate, cuplate cu corpuri în formă de torpilă, îi fac pe majoritatea rechinilor, vânători foarte pricepuți și de temut.

Cum atacă un rechin?

Rechinii se apropie de victimele lor pe dedesubt, la început le prind cu buzele lor în stil ventuză, mușcă puțin și apoi le răsucesc. Acesta ar putea fi și motivul pentru care o parte dintre victimele mușcăturii de rechin supraviețuiesc: rechinul mușcă și dacă primește un gust care nu-i place, decide că nu vrea să mănânce, eliberând persoana. Rechinii cenușii de corali sunt printre cei mai versatili și duri prădători în apropierea zonelor unde există oameni.

Foto: 123rf

Citeste și:

Remedii naturale de a ține departe căpușele

Vezi şi ce să faci dacă vezi un rechin în apă și ce comportamente să eviți!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber