Cât costă învățământul „gratuit” pentru clasele primare după prima săptămână de școală?

Cȃt costă ȋnvăṭămȃntul „gratuit' pentru clasele primare după prima săptămȃnă de şcoală

Cu toate că în România învățământul este gratuit, începutul anului școlar i-a făcut pe mulți părinți să scoată din buzunare sume importante de bani. În funcție de nevoile școlii și ale clasei, suma poate varia.

Un nou an școlar înseamnă bani în plus pentru rechizite, haine, manuale, iar în foarte multe dintre cazuri, sumele pot fi destul de ridicate.

Cât costă învățământul „gratuit' pentru clasele primare după prima săptămână de școală?

Părinții care au făcut un bilanț al cheltuielilor după prima săptămână de școală au fost surprinși să observe că este nevoie de resurse financiare consistente pentru a-i pregăti pe cei mici de școală. Uite  cam cȃt cheltuie părinṭii ȋn prima săptămȃnă de şcoală.

Clasa pregătitoare:

– manuale pentru aproximativ 4-5 materii. Preṭurile variază ȋntre 8 lei şi 20 lei bucata. La un calcul simplu, părinṭii vor plăti ȋntre 40 şi 100 lei.

– creioane colorate. Au preṭuri cuprinse ȋntre 6 lei şi 20 le setul.

– carioci – pentru acestea părinṭii vor plăti ȋntre 10 şi 25 lei, ȋn funcṭie de calitatea pe care o doresc.

– plastelină – cȃteva seturi deoarece se consumă repede şi cei mici o vor folosi de cȃteva ori pe săptămȃnă la clasa pregătitoare. Preṭurile sunt cuprrinse ȋntre 12 lei şi 30 lei per set.

– caiete speciale – ȋn funcṭie de alegerea fiecărei ȋnvăṭăoare, pot folosi 2 sau mai multe caiete. Preṭul pentru un singur caiet este ȋn jur de 15 – 20 lei.

– uniformă sau haine ȋn culorile şcolii/clasei – Copiii au nevoie de cȃteva seturi de hăinuṭe de schimb. Preṭurile pentru un set se ȋncadrează ȋntre 100 şi 300 lei, ȋn funcṭie de posibilităṭile financiare ale familiei.

– fondul clasei – nu este legal, nici solicitat direct, dar se ştie bine că e „obligatoriu'. În funcṭie de şcoală, sumele variază ȋntre 50 şi 100 lei.

Clasele I – IV:

– manuale pentru fiecare materie – preṭurile sunt cuprinse ȋntre 15 şi 25 lei pentru fiecare manual.

– stilouri, pixuri, creioane colorate, acuarele, bloc de desen, caiete speciale – toate acestea pot ajunge undeva la 150 – 200 lei, ȋn funcṭie de calitate produselor.

– uniformă – preṭurile variază ȋntre 150 şi 300 lei pentru un set complet. Desigur, au nevoie de minim două, de schimb.

– echipament pentru sport – ȋntre 200 şi 300 lei pentru un set compus din trening, tricou, adidaşi.

– fondul clasei – ȋn funcṭie de şcoală, ȋntre 50 şi 100 lei.

La cheltuielile de pe lista „standard' se mai adaugă ȋntotdeauna şi altele „neprevăzute' cum ar fi o bancă ruptă, o perdea, un geam stricat, un cablu de date lipsă, imprimantă sau videoproiector. Iar acestea se achiziṭionează tot din banii părinṭilor! Pentru clasele mari şi liceu cheltuielile cresc. Nu ştim dacă proporṭional cu vȃrsta elevilor. Cert este că prima săptămȃnă de şcoală este una „de foc' pentru buzunarele părinṭilor.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

E bosumflat și nemulțumit înainte și după ce vine de la școală?

Care sunt cel mai puțin căutate facultăți în 2018

Cum împiedici educaţia copilului tău fără să realizezi?

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie