Castigatoarele premiilor Femeia Anului 2009

Castigatoarele acestei editii sunt:

  • Ana Revenco  – Categoria Apararea si Promovarea Drepturilor Femeii
  • Ioana Magura Bernard – Categoria Apararea si Promovarea Valorilor Democratiei
  • Katie Rizvi – Categoria Apararea si Dezvoltarea Categoriilor Defavorizate
  • Elena Mosuc – Categoria Ambasador al Artei Romanesti peste Hotare
  • Dana Deac – Categoria Implicare si Responsabilitate Sociala
  • Mihaela Guias – Categoria Initiativa in Sprijinul Semenilor
  • Natalia Ungureanu – Categoria Initiativa in Sprijinul Semenilor
  • Florentina Opris – Categoria Initiativa in Sprijinul Semenilor
  • Monica Radu – Categoria Initiativa in Sprijinul Semenilor

Ana Revenco
Categoria Apararea si Promovarea Drepturilor Femeii

Categoria Promovarea si apararea drepturilor femeii a fost cea mai dificila in ceea ce priveste desemnarea unei castigatoare. Luni de zile am cautat informatii despre ceea ce faceau ONG-urile al caror obiect de activitate il constituie drepturile femeilor.

Si aproape nimic, bugete inghetate, programe suspendate, activitati sistate, vagi palpairi ale unor programe alta data infloritoare si foarte eficiente. O stare de fapt fireasca pana la urma, doar suntem in plina recesiune economica, cu toate ca numarul celor care au nevoie de asistenta sociala creste cu fiecare zi.

Asa ca am aruncat o privire si la ceea ce se intampla in ograda romanilor de peste Prut si am avut surpriza sa descopar o fundatie foarte activa in domeniul combaterii traficului de fiinte umane, ale carui victime sunt in special femeile.

Este vorba despre Fundatia La Strada, care a reusit sa continue si in dificila perioada de criza economica proiectele de care numeroase femei din Republica Moldova au nevoie pentru a nu cadea victime ale exploatarii sexuale sau pentru a se elibera din acest statut de sclavie.

Pornind de la ideea ca o persoana informata este mult mai greu traficata, fundatia a lansat in iunie Campania de informare si sensibilizare numita Vulnerabilitatea migrantilor, in special femei, la exploatare si trafic de fiinte umane'. Aceasta informeaza publicul larg asupra drepturilor pe care le are lucratorul migrant, in contextul exodului de populatie care pleaca la lucru in strainatate pentru a asigura supravietuirea familiei, fara sa se informeze asupra riscurilor la care se expune.

Pentru consecventa si coerenta cu care se implica in comunitatea femeilor din Basarabia, revista Avantaje a desemnat-o pe presedinta Fundatiei La Strada', doamna Ana Revenco, ca fiind castigatoarea trofeului Femeia Anului 2009 la categoria Apararea si Promovarea Drepturilor Femeii.

Ioana Magura Bernard
Categoria Apararea si Promovarea Valorilor Democratiei

In cele mai grele momente ale regimului comunist, a fost vocea calda, vibranta si calma a postului de radio care a facut disidenta in anii haosului ceausist. A fost una dintre vocile feminine reprezentative ale Europei Libere, caci despre acest post de radio este vorba, cea care aducea stirile de seara si facea radiografia societatii in emisiunea „Oameni, idei, atitudini'.

A facut parte timp de 25 de ani din echipa de profesionisti ai Europei Libere, care pentru milioane de romani au fost reperul de normalitate si balonul de oxigen care ii tinea conectati la lumea civilizata si le dadea speranta si puterea de a supravietui.

Nu e de mirare si nici o exagerare faptul ca vorbele venite pe calea undelor au salvat vieti si au schimbat destine. Amploarea si impactul uriase ale acestui adevarat fenomen mediatic a atras dupa sine prigoana Securitatii, fapt pentru care multi jurnalisti au platit cu viata.

Intr-o astfel de campanie de razbunare, si-a pierdut sotul, pe regretatul jurnalist Noel Bernard. Insa tragicul eveniment din 1981 nu a impiedicat-o sa-si continue profesia si sa creada in continuare in misiunea Europei Libere, acest simbol al libertatii romanilor.

Asa ca a trait de la pupitrul de emisie Revolutia din 1989 si a continuat sa munceasca pana in 1995, cand a iesit la pensie si s-a stabilit in California, unde locuieste impreuna cu fiica si nepotii.

A scris o carte in memoria sotului ei, intitulata „Directorul postului nostru de radio' si a participat la realizarea filmului Cold Waves („Razboi pe calea undelor').

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete