Care sunt efectele tehnologiei asupra dezvoltării copilului

Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar cei mici intră în contact cu diverse gadgeturi de la vârste tot mai fragede. Chiar dacă învață de mici să manevreze aceste dispozitive, psihologii sunt de părere că toată această tehnologie poate avea efecte nocive asupra dezvoltării copilului.

Tableta, telefonul sau laptopul sunt dispozitive care fac parte din viața de zi cu zi a copiilor, însă acest comportament poate duce la dezvoltarea unor depresii severe, atunci când aceștia ajung la maturitate. Psihologul Andra Tănăsescu este de părere că nu dezvoltarea tehnologiei îi afectează pe copii, ci faptul că s-a produs o ruptură totală între viaţa online' şi viaţa offline'.

Care sunt efectele tehnologiei asupra dezvoltării copilului?

Psihologii se întâlnesc frecvent cu situația în care părinții le oferă copiilor gadgeturi pentru a-i ține liniștiți, ei având un program tot mai încărcat pentru a se ocupa de îngrijirea acestora. Astfel, cei mici nu se mai bucură la vederea acestor aparaturi, ci doar intră într-un fel de transă și încearcă să își ocupe timpul. Aceste lucruri au efecte nocive asupra dezvoltării lor emoționale, copiii simțind o nevoie acută de atenție și de afecțiune.

Ce comportamente pot adopta copiii care petrec mult timp jucându-se pe diferite gadgeturi?

Atunci când singura lor distracție este telefonul sau laptopul, cei mici au tendința să adopte două tipuri de comportament.

1. Va face tot ce ține de el pentru a obține atenția părinților

Conștient de faptul că părinții sunt foarte ocupați, cel mic va adopta un comportament diferit, totul pentru a le atrage atenția. Astfel, el se va manifesta zgomotos, va țipa și va încerca să își facă simțită prezența. De cele mai multe ori, un copil obraznic sau foarte agitat este rezultatul lipsei de atenție, cel mic încercând să le transmită părinților că are anumite nevoi neîmplinite.

2. Se va interioriza și va evita să discute cu cei din jur

Simțindu-se respins, un copil va înceta să atragă atenția celor din jur și se va refugia în zona lui de confort. Astfel, el nu va mai vrea să aibă parte de atenția părinților, ci va căuta sprijin în exteriorul familiei. Copilul se poate intregra în diferite grupuri sau poate alege să facă parte dintr-un anturaj care nu promovează un comportament tocmai bun.

Ce soluții pot fi găsite pentru ca cei mici să se dezvolte armonios?

Psihologii sunt de părere că cei mici nu trebuie îndepărtați defintiv de tehnologie, ci că trebuie găsit un echilibru. Este important ca ei să aibă un program bine stabilit, să fie intregați în diferite activități de divertisment, cu totul altele față de cele promovate în mediul online.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Bacalaureat 2017. Ce subiecte au primit absolvenții de clasa a XII-a la Matematică

Bacalaureat 2017. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat la Istorie

Perle Bacalaureat 2017. Ce răspunsuri au dat elevii la limba română

Vezi şi ce este metaverse și cum funcționează!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie