Cântăreața care și-a pierdut vocea la Revoluția din ’89 din cauza șocului emoțional

Au trecut trei decenii de la Revoluția din 1989, dar amintirea acelor zile sângeroase este încă vie în sufletele celor le-au trăit. Una dintre cele mai iubite artiste românce din acea perioadă, Ileana Șipoteanu, are amintiri puternice și neplăcute din acele zile în care teroarea își făcuse culcuș în sufletele românilor.

Cântăreața care și-a pierdut vocea la Revoluția din ’89

Ileana Șipoteanu începuse să cunoască celebritatea încă de la debut, din anii ’80. La Revoluție, însă, puțin a lipsit ca întreaga ei carieră să se năruie. Și asta întrucât, în acele zile sângeroase din decembrie 1989, artista a suferit un șoc emoțional atât de puternic încât și-a pierdut vocea.

Potrivit libertatea.ro, timp de un an, cântăreața nu a mai putut nici măcar să vorbească. Au urmat luni întregi de terapie și de medicație. În tot acest timp, alături i-a fost soțul, regretatul compozitor Dumitru Lupu. 'Revoluția începută cu o zi înainte la Timișoara m-a prins la Bacău. Zvonurile despre înăbușirea sângeroasă a manifestării au ajuns sub forma multor povești îngrozitoare, chiar și în Moldova. Am plecat spre București pe 18 decembrie, alături de Octavian Ursulescu și de Gabriel Cotabiță, cu care mă aflam în turneu. Drumul a durat mult și a fost un infern. În fiecare localitate eram opriți de miliții populare, controlați. Panica generală, gândurile negre despre ceea ce o să găsim la București, la o zi după ce fuseseră împușcați protestatari la Timișoara, nu le puteam înlătura […] În acel an am crezut că pierd totul. Chiar în cele câteva spectacole în care am apărut în 1990 a trebuit să fac playback, n-am putut să mai vorbesc, dar să cânt!', povestește artista, potrivit sursei citate.

Din ce cauză Ileana Șipoteanu a suferit un șoc emoțional

Ajunși în București, Octavian Ursulescu a condus-o pe solistă până aproape de Piața Universității, circulația în centru fiind restricționată de teama unei revolte populare. Se lăsase deja seara când Ileana Șipoteanu s-a despărțit de Octavian Ursulescu și a trebuit să-și continue drumul pe străzi prost luminate, până la Piața Romană, unde locuia.

Pentru că avea cu ea un bagaj voluminos, ceea ce o transforma automat în suspect, a fost legitimată aproape la fiecare colț de stradă de echipaje ale Miliției. Prezența militarilor înarmați pe străzi, intimidând zgomotos în scopul de a descuraja o potențială revoltă populară, a afectat-o psihic atât de tare încât a picat în depresie și a fost nevoită să se interneze: “M-a trimis o cântăreață de operă la Spitalul Colțea, la doctorul Ionescu și mi-a dat un tratament. Și mi-a zis să nu vorbesc deloc, pentru foarte mult timp. Drept care, în perioada aceea, deși am mai apărut pe scene, am cântat doar playback, pentru ca aveam contracte de onorat“, declara artista, în urmă cu mai mulți ani, într-un interviu pentru revista Tango

Citeste si

Viața tumultuoasă a cântărețului Constantin Drăghici, singurul român care a cântat pe Broadway

Tristețea din spatele zâmbetului lui Puiu Călinescu. Ce viață grea a avut unul dintre cei mai mari actori români de comedie

Cum arată soția lui Tolea Ciumac. Cei doi sunt căsătoriți de 5 ani

Foto: Facebook Ileana Șipoteanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete