Când și cum trebuie să speli pernele

Când vine vorba despre lenjeria de pat, probabil că ești meticuloasă. O schimbi des, o speli, o calci. Dar aceeași atenție le-o acorzi și pernelor?  Uite când și cum trebuie să speli pernele:

Un pat confortabil, pentru un somn bun, are nevoie și de perne curate. Și nu, nu ne referim la fața de pernă. Cu siguranță că de ea ai grijă. Ne referim la pernă în sine. Află că ea poate găzdui un întreg amestec de celule moarte ale pielii, praf, acarieni și excrementele lor. De aceea este important să îi acorzi și pernei aceeași atenție pe care i-o acorzi patului.

Majoritatea pernelor, inclusiv cele umplute cu bumbac, pene sau fibre, pot fi curățate în mașina de spălat. Condiția este să folosiți un program blând de spălare și apă călduță. Cel mai bine ar fi să citiți instrucțiunile de spălare de pe etichetă și să le respectați. Unele tipuri de perne necesită curățare uscată. Este vorba despre cele din spumă, pe care spălarea în mașină le-ar distruge. În cazul acestora se va spăla husa detașabilă, iar perna va fi curățată cu aspiratorul.

Cât de des ar trebui să spălați perne?

Dacă lenjeria de pat o schimbați des, săptămânal, pernele beneficiază de o perioadă de grație mai mare. Dar nu mai mare de șase luni. Ideal ar fi să faceți această operațiune de patru ori pe an, la începutul fiecărui anotimp. Se recomandă spălarea în mașini cu încărcare verticală, pentru ca riscul de deteriorare să fie mai redus. După clătire, utilizați funcția de centrifugare de cel puțin două ori, pentru a elimina cât mai mult din umiditate. Este preferată uscarea naturală, dar și cea în uscător este permisă.

Dacă perna are pete de murdărie, înainte de spălare se vor curăța respectivele locuri cu o cârpă înmuiată în apă și detergent lichid. În cazul petelor dificile – cum sunt cele de sânge, de exemplu -, sunt eficienți detergenții care conțin enzime.

Deși igienizarea regulată a pernelor este foarte importantă, la fel de importantă este și înlocuirea lor. Specialiștii sunt de părere că intervalul optim este de doi ani. Cu excepția acelor tipuri de perne care au o „durată de viață' menționată de producător ca fiind mai lungă de atat.

Foto> 123rf

Citeste si:

Iată ce nu știai despre Ciuma lui Caragea și „topitoria de cadavre' din Balta Albă?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Familie si casa