Iată ce nu știai despre Ciuma lui Caragea și „topitoria de cadavre” din Balta Albă?

Un câmp de ciumaţi cu o priveliște cutremurătoare, o groapă cu var nestins şi bordeie gata să cadă, așa a intrat în istoria Capitalei cartierul Balta Albă. La două secole de la Ciuma lui Caragea, Balta Albă poate fi încă periculoasă. Iată ce nu știai despre Ciuma lui Caragea și „topitoria de cadavre' din Balta Albă?

În urmă cu 200 de ani, în plină epocă fanariotă, când Vodă Ioan Gheorghe Caragea urca pe tronul țării, Bucureştiul a fost lovit de o epidemie de ciumă bubonică, iar zona unde se întinde astăzi cartierul Balta Albă-Titan a devenit „topitoria de cadavre' a ciumaților. Istoria sumbră a locului confirmă prin documente că aici se întindea o uriașă groapă cu var în care se topeau cadavrele celor atinși de cea mai cumplită boală a secolului, ciuma. De atunci, perioada 1813-1814 a rămas cunoscută ca anul „Ciumei lui Caragea', iar groapa comună a ciumaților, care devenea, după fiecare ploaie, o uriașă baltă lăptoasă a devenit în vorbele bucureștenilor, „Balta Albă'. Și așa avea să-i rămână numele. Tot atunci, chiar în toiul petrecerii de instalare a domnului, avea să ia foc și Curtea Domnescă aflată pe atunci în Dealul Spirii, și care avea să fie cunoscută de atunci drept „Curtea Arsă'.

Ciuma lui Caragea: 40.000 de morți în București

Istoriile Ţării Româneşti nu pomenesc de o epidemie mai cumplită decât Ciuma lui Caragea. Din cronicile vremii, ciuma bubonică din 1813 a fost adusă de la Constantinopol de oamenii din suita lui Caragea și că a fost cea mai cumplită dintre toate epidemiile cunoscute. A fost o molimă devastatoare, povestește Ion Ghica, care făcea 100 de victime pe zi – deși unele surse au numărat peste 300- și care a ucis peste 70.000 de oameni în toată țara, dintre care 40.000 doar în Bucureşti. Numărul uriaș de morți a declanșat teroarea în fața epidemiei cumplite iar câmpul dintre Dudeşti şi Cioplea a devenit loc de izolare pentru ciumați, mărginit de gropi comune unde se aruncau grămadă trupurile morților peste care se turna var nestins cu intenția de a distruge virusul și a evita contaminarea.

Un pericol și astăzi

Multă vreme după cumplitul an al ciumei nimeni nu a locuit în zona gropilor albe de var, apoi încet-încet ea s-a populat și s-a transformat într-un sat sărăcăcios al comunei Dudeşti-Cioplea. Câțiva ani mai târziu celebrul industriaș Nicolae Malaxa va ridica aici Fabrica de locomotive și cea de țevi devenite după naționalizare, „Uzinele 23 August' şi „Republica'. Abia după anii 1950 zona a început să se dezvolte serios, în Balta Albă s-a ridicat o pădure de blocuri iar pe locul unor foste varnițe a fost amenajat parcul Titan, unde nimic nu mai amintește de sumbrele umbre ale Ciumei lui Caragea. Cu toate acestea specialiștii atrag atenția că undeva în adânc în subsolul zonei este posibil să mai fie activ virusul ciumei, deși autoritățile comuniste au trecut sub tăcere orice referire la un posibil pericol epidemic. Și în anii când s-a ridicat cartierul Balta Albă și când excavatoarele brăzdau pământul și mai târziu când se efectuau săpăturile pentru tunelurile de metrou. Virusologii confirmă că virusul pestei (Yersinia Pestis) rezistă în pământ chiar și jumătate de secol și că este considerat încă un pericol căci, după cum spune și OMS ciuma bubonică a intrat într-un declin dar nu a fost eradicată. Nici astăzi nu s-a reușit să fie creat un vaccin împotriva ciumei, teribilul flagel care a ajuns în Europa prin anul 415 d.H. adus din marginile Asiei pe copitele cailor, de hunii lui Atilla, prima epidemie fiind cunoscută în istorie chiar așa, ca: „Ciuma lui Attila'. Evoluția bolii este galopantă, virusul se transmite prin aer și simptomele sunt cele ale unei răceli obișnuit, dar provoacă moartea în două zile, iar în forma septicemică, într-o singură zi. Singura cale de vindecare este tratamentul cu antibiotic, în prima zi de debut a infecției. De altfel, deși puțini știu acest lucru, ciuma se află pe lista de arme biologice teroriste cu potențial de pericol extrem, alături de antrax, toxină botulinică și variolă.

foto: 123rf

Citeste și:

Despre blestemele lui Ceaușescu se vorbește în șoaptă

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate