Campania de vaccinare anti-Covid-19 ia amploare. Românii se vor putea vaccina în farmacii

Campania de vaccinare anti-Covid-19 ia amploare. Românii se vor putea vaccina în farmacii

Autoritățile din România caută din ce în ce mai multe posibilități de a vaccina un număr cât mai mare de persoane. Pe lângă numeroasele centre de vaccinare deja existente, maratoanele ce s-au efectuat zilele acestea, vicepremierul Dan Barna a declarat că Ministerul Sănătății are în plan posibilitatea de imunizare în farmacii, iar demersurile au fost făcute.

În farmacii avem deja posibilitatea de a ne testa anti-Covid, iar în curând cei care nu s-au vaccinat, o vor putea face în aceste unități. Încă nu sunt puse la punct detalii, cum ar fi unitățile unde se va produce acest lucru sau cine se va ocupa de vaccinare.

„Chiar astăzi am vorbit cu colega mea Ioana Mihăilă să demareze demersurile pentru a avea o ordonanță și legislație pe ceea ce înseamnă și vaccinarea în farmacii. Ar fi pasul următor, și mai important, pentru că bun, avem vaccinarea prin medicii de familie – e o linie, ne așteptăm să genereze niște rezultate bune.

În măsura în care vom reuși, și sperăm că într-un termen cât mai scurt, poate în două săptămâni, trei săptămâni, vom reuși să avem vaccinarea și în farmacii. De fapt, și farmacia e tot un fel de nucleu pentru comunitate. Fiecare farmacie are blocurile din jur sau străzile din jur și oamenii vin, vorbesc cu farmacista, deci în momentul în care ducem vaccinul și acolo, va crește din nou numărul de persoane. E o altă direcție pe care o avem în vedere', a anunțat Dan Barna, potrivit Digi24.

De asemenea, vicepremierul a anunțat că populația nu se va putea vaccina în toate farmaciile , deoarece este nevoie de personal pregătit.

„Erau prevăzute linii de vaccinare pentru vaccin antigripal. Asta, de ani de zile, adică se putea face vaccin antigripal la farmacie – cumpărai și îți era injectat de unul dintre farmaciști, care avea pregătirea necesară. Aceeași logică este gândită și aici. Sunt farmacii care au fluxuri pregătite pentru vaccinare, adică au personal calificat să facă lucrul acesta', a spus Dan Barna.

Cât despre tipul de vaccin ce se va afla în farmacii, Dan Barna a declarat că cetățenii care vor dori să se imunizeze vor avea la dispoziție toate serurile ce sunt acum în România, și anume Pfizer, Moderna, AstraZeneca și vaccinul Johnson.

Începând de luni, 10 mai, cetățenii se pot testa anti-Covid-19 în farmacii. Ioana Mihăilă, actualul Ministru al Sănătății, a aprobat ordinul privind testarea în farmacii folosind teste antigenice rapide. Ordinul a apărut deja în Monitorul Oficial. Imediat după testare, unitățile farmaceutice emit un buletin de testare, semnat electronic. Rezultatul este transmis persoanei testate, dar și DSP-ului.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri