Calatorii magice in istorie

Marturiile civilizatiilor demult apuse ne-au aprins dintotdeauna imaginatia. Desi indepartate si unele chiar greu accesibile, aceste locuri au un farmec irezistibil, sporit de misterul care le invaluie.

STONEHENGE

Mii de vizitatori vin anual pe Campia Salisbury din Wiltshire, Anglia, pentru a vedea monumentul care dateaza de peste 4.000 de ani si care, privit aievea, degaja o forta magica extraordinara.

Prima atestare scrisa a templului, pastrata din secolul al XII-lea, istoriseste ca acest "dans al gigantilor" ar fi opera vrajitorului Merlin. Alte legende pomenesc despre originea druida sau greaca a monumentului.
Asezat in doua cercuri concentrice incomplete, megaliticul complex este faurit din monoliti de doua feluri:piatra de nisip si piatra vanata, aceasta din urma adusa din sud-vestul Tarii Galilor. Pentru ca este inconjurat de un vast cimitir cu numerosi tumuli rotunzi, Stonehenge a fost catalogat de multi drept un templu pagan, unde erau sacrificate fiinte omenesti in cinstea unor zeitati necunoscute.
Una dintre pietre, culcata la pamant, este numita chiar "Piatra de sacrificiu", pentru ca, se crede, acolo erau ucise victimele. Alte teorii sustin ca templul de la Stonehenge avea alta destinatie, astronomica, fiind dispus astfel incat solstitiul de vara si cel de iarna sa poata fi observate in interiorul unei potcoave formate de blocurile de piatra.
Orasul cel mai apropiat de Stonehenge este Salisbury, unde exista posibilitati de cazare si unde ajungi cu trenul in circa doua ore, venind de la Londra.

VALEA REGILOR

Regiunea arida de pe malul vestic al Nilului, din apropiere de Luxor, cunoscuta sub numele de Valea Regilor, este cel mai vizitat "cimitir" din lume. Aici, in camere funerare fastuoase, sapate in colinele stancoase si albiile secate ale raurilor, se odihnesc de zeci de secole faraonii Egiptului antic.

Valea este impartita in doua zone, cea de est si cea de vest. Aceasta din urma, denumita "Marele loc", concentreaza majoritatea punctelor de atractie. Pana acum, in zona au fost descoperite nu mai putin de 62 de cripte.
Ascuns foarte adanc in roca vaii, unul dintre monumentele funerare cele mai bogat ornamentate apartine lui Seti I, tatal lui Ramses II. Nu departe de aici, mormantul fiilor lui Ramses II, cu cele peste 100 de camere ale sale, este cel mai mare din Valea Regilor. Redescoperit in 1989, este studiat in continuare de egiptologi si arheologi.
Locul care atrage cei mai multi vizitatori este, fara indoiala, mormantul lui Tutankamon – vestit nu pentru importanta ocupantului sau (mort prematur, la 19 ani), ci pentru ca s-a pastrat atat de bine timp de milenii. Cea mai mare parte a comorilor ingropate aici au fost ferite de hotii de morminte.
Asa se face ca foarte multe dintre obiectele de pret ale lumii antice egiptene provin din mormantul lui Tutankamon.
Astazi, aici nu se mai gaseste decat sarcofagul ce contine un sicriu aurit in care se afla trupul regelui adolescent. Restul tezaurului este pastrat in muzeele din Luxor si Cairo. In muzeul din Cairo este expusa si masca funerara a faraonului, care a devenit cea mai reprezentativa imagine pentru Egiptul antic. Piesa a fost realizata din aur masiv, cu incrustatii de turcoaz, cornalina si cuart.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta