Burse pentru cercetatoarele din Romania, prin programul „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din stiinta”

Pentru a indeplini misiunea acestui program, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si compania LOréal Romania au incheiat un parteneriat strategic cu Academia Romana si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

UNESCO, LOréal

La aceasta editie se acorda doua burse, in valoare totala de 20.000 EUR: una pentru domeniul Stiintele Vietii si una pentru Chimie, anul 2011 fiind Anul International al Chimiei.

Editia a doua a programului se desfasoara in perioada noiembrie 2010 – iunie 2011 si se adreseaza tinerelor cercetatoare, cu varsta pana in 35 de ani, incluse in sistemul doctoral / post-doctoral, in cadrul unei institutii din tara noastra. Fiecare bursa, in valoare de 10.000 EUR, va fi atribuita de juriu in urma punctarii dosarelor de inscriere si va constitui sursa de finantare pentru un proiect de cercetare derulat pe parcursul a zece luni, in cadrul unui institut de cercetare din Romania. Aplicatiile de inscriere in program trebuie trimise pana la data de 28 februarie 2011.

Dr. Ruxandra Jurcut

Dr. Ruxandra Jurcut, castigatoarea bursei „UNESCO LOréal Pentru femeile din stiinta' in anul 2010

 
La prima editie a programului, finalizata in luna iunie a acestui an, juriul a acordat o bursa in valoare de 10.000 EUR cercetatoarei dr. Ruxandra JURCUT, care a derulat un program de cercetare in cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu' din Bucuresti.

Juriul programului este format din reprezentanti ai organizatorilor programului – Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si LOréal Romania – si de cercetatori de renume din cadrul institutiilor partenere, Academia Romana si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Un program de anvergura, derulat la nivel global
UNESCO si Grupul LOréal deruleaza in parteneriat, de 12 ani, programul „For Women in Science', care recunoaste si sustine, la nivel international, implicarea femeilor in domeniul stiintei.

„In toata lumea, programul initiat de UNESCO si LOréal recunoaste si recompenseaza excelenta in cercetare. Prima editie a reprezentat doar un pas, prin acordarea bursei unei tinere cercetatoare care a impresionat juriul prin activitatea sa. Suntem convinsi ca, si in acest an, juriul va avea o decizie dificila, pentru ca sunt multe tinere in Romania care deruleaza activitati de cercetare extraordinare si care merita sa fie sustinute', a declarat Richard MATALON, Country Managing Director LOréal Romania.

„Prin acest program, tinerele cercetatoare din Romania beneficiaza atat de sustinere financiara, cat si de expunere internationala, prin afilierea la reteaua cercetatoarelor formata in cei 12 ani de cand UNESCO si LOréal au lansat acest parteneriat. Editie cu editie, suntem din ce in ce mai aproape de misiunea programului – de a forma o comunitate a cercetatoarelor, puternica, bine reprezentata in Romania', a completat Serban URSU, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

Cercetatoarele premiate in acest program, derulat la nivel global, au un spatiu de comunicare deschis, prin intermediul platformei www.agora.forwomeninscience.com.

Programul initiat de UNESCO si Grupul LOréal se desfasoara pe trei niveluri:

1.premiile internationale anuale, acordate la nivel international, pentru 5 cercetatoare care au inregistrat rezultate remarcabile in domeniul cercetarii (in valoare de 100.000 USD fiecare);
2.bursele internationale acordate unui numar de 15 cercetatoare, in fiecare an, in urma inregistrarii cercetatoarelor in program si selectiei realizate de un juriu prestigios, format din laureati ai premiului Nobel;
3.bursele nationale, prin care tarile in care Grupul LOréal isi desfasoara activitatea recompenseaza, la nivel de tara, activitatea femeilor cercetator, in parteneriat cu UNESCO si alte institutii de prestigiu din tara respectiva. La aceste burse participa tinerele cercetatoare aflate in perioada doctoratului sau post-doctoratului.

Regulamentul programului si formularul de inscriere se gasesc pe site-ul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco.ro.

Programul „For Women in Science', la nivel international

Lansat in 1998 de LOréal si UNESCO, programul „For Women in Science' a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoscuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. Astazi, premiile acordate la nivel international sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care incurajeaza urmarea vocatiei in domeniul stiintei si recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume.

Din 1998, 62 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala in domeniul stiintei, devenind modele pentru tanara generatie. De asemenea, 150 de cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din Romania – Adriana Jalba in 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan in 2004). La nivel national, programul „For Women in Science' se desfasoara in 43 de tari si a permis, pana in prezent, unui numar de peste 900 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri