Bronzeaza-te in siguranta

Prea mult soare?
E adevarat, soarele este o sursa de viata si sanatate, ne aduce buna dispozitie si ne ajuta la sintetizarea vitaminei D in organism, dar ne si poate imbolnavi, in exces.

Expunerea la soare este principala cauza a aparitiei cancerului de piele (numit si carcinom sau melanom). Cancerul de piele e cea mai raspandita forma de cancer, datele statistice aratand ca unul din 25 de barbati si una din 38 de femei se imbolnavesc de cancer de piele pana la varsta de 75 de ani.

Evident, cu cat esti mai in varsta, cu atat riscul este mai mare, deoarece pielea „tine minte“ agresiunile la care a fost supusa de-a lungul anilor. Expunerea la soare are efect cumulativ. Tinerii sunt mai putin expusi riscului de cancer de piele, dar si cei care folosesc cel mai putin produsele de protectie solara, conform unor studii americane si britanice. Adolescentii ignora pericolul solar, pur si simplu, pentru ca efectele lui nu apar imediat, ci dupa mai multi ani de expunere la soare neprotejata.

Dupa 20 de ani
Soarele scalda pamantul de milioane de ani, dar abia in ultimii 20 de ani omenirea a aflat despre pericolul bailor de soare si a dezvoltat o intreaga industrie care sa ne protejeze de ele.

Frecventa crescuta a exploziilor solare si rarefierea stratului de ozon au facut ca efectul radiatiilor ultraviolete asupra pielii sa fie si mai puternic. Multe dintre persoanele care si-au petrecut copilaria stand la soare fara protectie sufera de consecintele acestei expuneri. Si nu este vorba doar despre cancerul de piele, ci si de imbatranirea prematura a pielii, ridarea, uscaciunea, pierderea elasticitatii ei.

Alte doua efecte ale expunerii neprotejate sunt pistruii si petele maronii. Sa nu mai vorbim de eritem, alergii sau arsuri de diferite grade, aparute dupa o zi de plaja sau pur si simplu dupa o simpla plimbare pe faleza, intr-o zi insorita.

Cum ne protejam de soare
Razele ultraviolete sunt o forma nedetectabila de radiatie solara. UVB se opresc la suprafata pielii si sunt cauza arsurilor solare, in timp ce UVA patrund adanc in derm si determina imbatranirea pielii si cancerul de piele. Ambele ne fac rau, cu atat mai mult cu cat efectul lor devine perceptibil abia dupa ce este prea tarziu pentru a-l evita.

Ce inseamna SPF?
Factorul de protectie solara (Sun Protection Factor) se refera la protectia impotriva UVB, razele ultraviolete care ard pielea, si nu la cea impotriva UVA (care o imbatranesc). De exemplu, un produs cu SPF 15 ne indica faptul ca este nevoie de 15 ori mai mult timp pentru ca pielea sa fie afectata de soare fata de cazul in care nu ar fi in vreun fel protejata.

De exemplu, 10 minute de expunere la soare fara protectie echivaleaza cu 150 de minute de stat la soare cu SPF 15. Fiecare SPF ofera un nivel diferit de protectie. SPF 15 inseamna protectie 92%. SPF 30 ofera protectie de 97%, iar SPF 40, o protectie de 97,5 %. Pe masura ce numarul SPF-ului creste, nivelul de protectie este relativ acelasi, de aceea indicatia 40+ este suficienta pentru aproximarea gradului de protectie solara.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Frumusete