Barcelona – plaja, arta si savoare

Barcelona este cel mai surprinzator oras de pe coasta de vest a editeranei: imposibil de imaginat inainte, de necrezut in timp ce il vizitezi, d eneuitat dupa ce ai revenit acasa.

Orasul artelor
Barcelona este al doilea oras ca marime din Spania si capitala provinciei autonome Catalonia. Are o clima mediteraneana, cu ierni racoroase si veri fierbinti. Pentru concedii la plaja si bai in mare, cele mai recomandate sunt lunile mai, iunie si septembrie. Pentru vizitat, e buna orice perioada a anului. Barcelona este o uriasa expozitie de arhitectura, ce cuprinde toate stilurile: de la cel roman si gotic, pana la cel international (sticla-metal) al lui Mies van der Rohe. Ornamente bogate, mozaicuri lucitoare, sticla colorata, faianta, lemn, marmura si piatra, in combinatii care sfideaza conventionalul. Intalnirea cu arhitectura lui Gaudi este coplesitoare.

Constructiile imaginate de genialul excentric impresioneaza si uimesc deopotriva. Devenita aproape simbolul orasului Barcelona, biserica Sagrada Familia este cea mai cunoscuta si reprezentativa constructie. Proiectul a fost inceput prin 1882, de un arhitect de biserici, si preluat, un an mai tarziu, de Antonio Gaudi. Timp de 43 de ani, acesta a adaugat structurii gotice initiale improvizatii bizare si turnuri ca niste cosuri de fum. Desi neterminata, Sagrada Familia ramane capodopera arhitectului.

(Gaudi a murit in 1926, lovit de un tramvai in timp ce traversa strada.) Oportunitatea finalizarii acestei constructii este inca dezbatuta de contemporani. |ntre timp, proiectului lui Gaudi i-au fost adaugate cateva elemente stilistice noi (fatada de sud, inca patru turnuri, precum si naosul, inceput in 1978, la care se lucreaza inca). Rezultatul? O struto-camila arhitectonica, unica si neterminata, deoarece, asa cum spunea Gaudi, "clientul nu se grabeste".

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta