Bacalaureat 2019. Ce schimbări au apărut anul acesta în desfășurarea examenului maturității

Bacalaureat 2019

Mai puțin de 5 luni îi despart pe elevii claselor a XII-a de examenul de Bacalaureat 2019. Examenul va debuta pe 3 iunie, cu proba orală la Limba și iteratura română. 

Cum se desfășoară examenul de Bacalaureat 2019

Conform www.edupedu.ro, sălile de examen, sălile în care se descarcă subiectele și cele în care se multiplică subiectele vor beneficia, și în acest an, de supraveghere audio-video. După fiecare probă scrisă, comisiile de Bac verifică prin sondaj înregistrările din sălile de examen.

Conform Ordinului nr. 4830 din 30 august 2018 privind organizarea și desfășurarea examenului de Bacalaureat, “în cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen' din centrul respectiv.

Citeste si Elevii români merg trei ani și jumătate degeaba la școală

Dacă în urma acestor verificări, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de Bacalaureat poate decide eliminarea candidaților din examen.

Accesul elevilor în clase are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Examenele scrise durează 3 ore. La examenele orale, subiectele sunt concepute astfel încât să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Cum se corectează lucrările elevilor

Fiecare lucrare este corectată de doi profesori. În cazul în care notele acestora au o diferență de cel mult un punct, atunci se calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de Bacalaureat.

În cazul în care diferența dintre cele două note acordate de profesori este mai mare de 1 punct, atunci:

– preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori;

– preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

Citeste si Îmbunătăţeşte-ţi memoria repede!

La contestații, se respectă procedura de mai sus. În cazul în care, la final, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială luată de elev şi nota obținută la contestaţii, atunci lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori', prevede ordinul citat. Nota finală este calculată la fel ca mai sus.

Ce este interzis la Bacalaureat 2019

Absolvenții de liceu nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidaţi, telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Ei vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale.

Candidaților le este interzis să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne.

Citeste si Evaluarea Națională 2019. Uite cum arată calendarul examenului și când este programată repartizarea computerizată

Cei care încalcă regulile sunt dați afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise, indiferent dacă acestea au fost introduse de ei sau de alți elevi sau profesori. Aceștia nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului și rămân fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării.

 

Elevii pot susține examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Taxele pentru susținerea examenului pentru a treia oară se stabilesc de către Ministerul Educației.

Sursa foto: libertatea.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie