ASTĂZI SE SCHIMBĂ ISTORIA: Regele Charles își îndeplinește destinul LIVE

În urmă cu 70 de ani, Regele Charles a participat la prima sa încoronare, la Westminster Abbey. Atunci era doar un băiețel de patru ani, îmbrăcat în pantaloni scurți bleumarin și o cămașă albă cu volane. Nu stătea deloc cuminte, era agitat și răsfățat de bunica sa, Regina Mamă a Marii Britanii.

Pe atunci boom-ul vânzărilor de televizoare a însemnat mai mulți oameni ca oricând în istorie, care să fie martori la un eveniment de o asemenea importanță pentru țara lor. Britanicii au urmărit cum o tânără, de doar 26 de ani este încoronată Regină, cu toată tradiția și fastul pe care britanicii îl adoră.

Pentru telespectatori, ea era Regina Elisabeta a II-a. Pentru Charles, ea a fost – și va fi întotdeauna – „mami' – un cuvânt care trădează natura relației lor, dar spune multe despre căldura și aprobarea pe care Charles a căutat-o toată viața.

ÎNCORONAREA REGELUI

Astăzi, Charles, acum în vârstă de 74 de ani, va sta în sfârșit acolo unde a fost cândva mama lui, va auzi aceleași cuvinte străvechi, va lua parte la aceleași ritualuri istorice și va face același angajament de a servi națiunea.

Între aceste două încoronări, în aceste șapte decenii, fiecare alegere a lui a fost umbrită de aceeași întrebare, cum mă va afecta asta ca viitor rege? Abia acum – la mulți ani după ce majoritatea celor de vârsta sa s-au pensionat – Charles și-a încheiat lunga așteptare și, în sfârșit, își începe slujba. Toată această așteptare a modelat însă și tipul de rege care va fi.

Specialiștii cred că Charles, acum mai în vârstă și recăsătorit „se simte complet': a făcut greșeli, a avut scandaluri, a făcut probleme, a trecut prin urcușurile și coborâșurile sondajelor de opinie fluctuante, a învățat să aibă încredere în propria sa minte, a fost iubit, pierdut, s-a răzvrătit… și acum este gata să-și împlinească destinul.

Relația cu mama sa – Regina

„Nu putem spune că ar fi fost o mamă îndepărtată sau chiar rece', a spus odată fostul secretar privat al Reginei, Martin Charteris, despre regretatul monarh. „Dar a fost foarte detașată.' Sau, așa cum spunea verișoara ei, Margaret Rhodes: „Familia nu este locul unde trebuie să te simți confortabil'.

Tânărul Charles – sensibil, liniștit și emoționat, în comparație cu Anne, era programat inițial să-și vadă mama și tata doar 15 minute de două ori pe zi, petrecându-și restul timpului cu dădaca Marion Crawford, bunica lui, și nașul său Louis Mountbatten – plus iubitul său urs de pluș, Teddy (care încă călătorește peste tot cu Charles acum).

„El și-a împărțit mama cu o instituție, ea a fost monarh în primul rând și „mami' în al doilea rând', explică istoricul Tessa Dunlop, autoarea cărții Elisabeta și Filip, povestea „Iubire tânără, căsătorie și monarhie'. „După încoronare, Elizabeth și-a părăsit fiul și a plecat într-un turneu de șase luni în Commonwealth cu Philip. Când s-au reunit în sfârșit în Libia, Charles a trebuit să aștepte la rândul său strângerea de mână ca toți ceilalți. Iată un băiat care, în ciuda dispoziției sale sensibile, a trebuit să învețe să stea pe picioarele lui.'

A fost o lecție pe care a învățat-o în repetate rânduri – în adolescență și-a petrecut 10 zile într-un azil de bătrâni cu pneumonie și nu a beneficiat de nicio vizită de la mama și tata lui, extrem de ocupați cu datoriile regalității.

Studiille pe care și le-a făcut în Scoția au însemnat… ani de agresiune. În fiecare noapte, Charles era lovit cu pumnii în patul lui. Era lovit la dușuri, aruncat gol într-un coș de răchită, pus în apă înghețată. A stat acolo timp de 30 de minute.

„Oamenii din căminul în care stau sunt proști', a scris el pe-atunci într-o scrisoare, acasă. „Pur și simplu îmi este frică să merg la culcare pentru că sunt lovit toată noaptea.' Mai târziu a adăugat: „era o închisoare, cel mai rău loc de pe pământ, tortură pură. Am urât fiecare minut.'

„Nu-mi amintesc vreodată ca tatăl meu să-mi spună că mă iubește', a spus odată prințul Charles despre natura pragmatică a lui Phillip. „Nu-mi amintesc să mă fi lăudat pentru ceva. Nu-mi amintesc să-și fi pus brațele în jurul meu sau să mă îmbrățișeze. Totul a fost foarte trist.'

Dar l-a determinat să fie un tată mai apropiat de „băieții săi dragi', William și Harry – încălcând tradiția, fiind acolo la zilele de naștere și insistând să-i bage în pat și să-i sărute de noapte bună chiar și în adolescență. (Deși, după cum știm cu toții acum, conform cărții Spare a lui Harry, Charles nu a fost fără cusur).

Poate fi și motivul pentru care, în calitate de rege, el refuză acum să-l elimine complet pe Harry.

S-a văzut și o uşoară relaxare a rigidității monarhiei, mai ales atunci când familia regală a plâns deschis la înmormântarea Reginei de anul trecut, în loc să înăbuşe emoţiile.

„Charles este un om emoțional, simte lucrurile profund', a spus prietenul de multă vreme al Camillei, Basia Briggs. „Va fi un rege magnific. Îi pasă de toată lumea și are o inimă bună.'

Prințul William, rol cheie la încoronare. Cum îi va aduce moștenitorul un omagiu tatălui său, Regele Charles?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri