Arsurile la stomac cresc riscul de boli fatale. Cele 5 semne pe care NU trebuie să le ignori

Arsurile la stomac nu sunt un lucru de neglijat. Pot fi atât de inconfortabile încât să perturbe viața de zi cu zi. Și, mai grav, cercetările arată că poate crește riscul unei boli periculoase greu de depistat.

Deși arsurile la stomac ocazionale, numite și reflux gastric, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, acestea nu trebuie ignorate dacă sunt repetitive.

Nu numai că pot fi tratate, dar se pot evita alte consecințe grave.

Persoanele care suferă de arsuri la stomac au de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer de esofag sau de laringe de-a lungul vieții, a constatat un studiu efectuat pe o jumătate de milion de adulți.

Aproximativ 17% din aceste tipuri de cancer la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani pot fi legate de refluxul gastric, au declarat cercetătorii în februarie, scrie The Sun.

Riscul ridicat a fost observat la toate persoanele, indiferent de sex, dacă fumau sau consumau alcool – alți factori de risc pentru anumite tipuri de cancer.

Arsurile la stomac nu sunt doar o potențială cauză a cancerului, ci și un simptom principal al cancerului esofagian. Acesta ar putea masca boala, deoarece cei obișnuiți să trăiască cu arsuri la stomac pot să nu se gândească la ele.

Semne pe care nu trebuie să le ignori

Esofagul este un tub gol care deplasează alimentele și lichidele de la gură la stomac. Principalele simptome ale cancerului esofagian sunt destul de greu de depistat, spune NHS.

Ele sunt atât de comune în viața de zi cu zi încât s-ar putea să nu vă gândiți la ele, mai ales dacă sunteți familiarizat cu refluxul acid.

„Dar este important să fiți consultat de un medic de familie dacă simptomele se schimbă, se agravează sau nu vi se par normale pentru dumneavoastră”, avertizează NHS, scrie sursa citată mai sus.

Simptomele sunt:

  • Arsuri la stomac
  • Probleme de înghițire
  • Senzație de rău
  • Indigestie
  • Râgâieli dese

O listă extinsă de simptome posibile include:

  • O tuse răgușită care nu se ameliorează
  • O pierdere a poftei de mâncare sau o scădere în greutate
  • Senzație de oboseală
  • Durere în piept

Arsurile la stomac sunt grave?

Arsurile la stomac care apar în mod constant se numesc reflux gastroesofagian (GORD). Până la 30 la sută dintre americani și 25 la sută dintre europeni suferă de GORD.

Pe scurt, această afecțiune apare deoarece mușchiul care permite alimentelor să curgă din esofag în stomac nu funcționează așa cum ar trebui. Acidul din stomac reușește să se infiltreze în esofag, unde provoacă iritații.

Poate afecta pe oricine, dar este mai probabil să fie diagnosticată la persoanele cu obezitate, care sunt însărcinate, care fumează sau care iau anumite medicamente.

De aceea, medicii sfătuiesc aproape întotdeauna să se renunțe la țigări și să se slăbească (dacă este nevoie). De asemenea, este recomandat să se evite alimentele și băuturile care agravează problema, cum ar fi cafeaua, roșiile, alcoolul și condimentele.

Principalele simptome sunt o durere usturătoare în piept, un gust neplăcut în gură, sughiț sau eructații, voce răgușită, respirație urât mirositoare sau balonare.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului