Apa minerala de la izvoare

Apa minerala de la izvoare

In imagine: Raul Bicaz in Chei

Cheile Bicazului
Cheile Bicazului (cele mai adanci din tara, cu pereti inalti de pana la 400 m), monument al naturii, o rezervatie geologica, floristica si faunistica unica, se afla la 3 km de Lacu Rosu. Cheile au fost modelate de raul Bicaz in calcarele masivului Hasmas pe o lungime de 8 km. Soseaua e strajuita de pereti abrupti, numiti "pietre": Piatra Arsitei, Piatra Singuratica. Piatra Altarului (1.121 m, mai exact, varful sau) este tinta alpinistilor incercati.
Legenda spune ca, pe vremea dacilor liberi, acesta era locul unor ceremonii de cult. Portiunea centrala a Cheilor Bicazului, numita sugestiv "Gatul Iadului", impresioneaza prin aspectul sau abrupt. Verticalitatea si inaltimea peretilor sunt caracteristici fara egal in Carpatii romanesti. In anumite zone, apropierea dintre pereti este asa de mare, incat da regiunii un autentic aspect de canion.
Asprele pravalisuri ale peretelui din dreapta, cu surplombe atarnate deasupra soselei, zgomotul apelor inghesuite ca intr-un canal si stralucirea luminii te duc cu gandul la o alta lume.

Statiuni balneoclimaterice

 • Lacu Rosu se afla la 30 km de Gheorghieni si la 30 km de Bicaz (pe DN 12 C). Este situat intr-o depresiune, la 980 m altitudine, intre Suhardul Mare si Suhardul Mic. Statiunea ofera variate posibilitati de recreere: canotaj, pescuit, schi, alpinism. Pentru practicarea sportului alb, exista mai multe partii, care au grade diferite de dificultate.
 • Baile Homorod Aici exista un climat bland, cu multe zile insorite. Statiunea dispune de 12 izvoare de ape minerale indicate in afectiunile cardiovasculare digestive, cele ale sistemului nervos periferic s.a.m.d.
 • Baile Chirui, pe paraul Haiducilor. Aici exista trei izvoare calcice, feruginoase, indicate in afectiuni reumatice, digestive si in litiaza renala.
 • Baile Madaras, pe Valea Oltului. Apa izvoarelor de aici are o temperatura constanta de 19 grd.C. Din statiune se pot face excursii in Muntii Harghita.
 • Baile Carta, pe versantul estic al Muntilor Harghita. Apele minerale sunt recomandate atat ca tratament, cat si pentru masa.
 • Santimbru Bai este situata la 1.250 m, intre paduri de conifere. Are cele mai bogate emanatii gazoase din tara si dispune de instalatii pentru tratamente.

Trasee turistice

 1. Circuitul Lacu Rosu
  Circuitul Lacu Rosu este unul dintre cele mai frumoase itinerarii, are mai mult caracterul unei plimbari. Poteca turistica inconjoara lacul, oferind, la diferite intervale, locuri de belvedere si popas. Parcurgerea circuitului dureaza doua ore.
 2. Statiunea Lacu Rosu – Suhardul Mic
  Desi varful sau nu este cel mai inalt din zona, Suhardul Mic (1.352 m) este muntele care stapaneste prin maretia lui intregul peisaj din jurul statiunii Lacu Rosu. Din punctul terminus al excursiei, poti cuprinde cu privirea statiunea si lacul, "inchise" de cununa muntilor bogat impaduriti, Cheile Bicazului, silueta Turnului Bardosului si stancariile Munticelului. Traseul dus-intors dureaza trei ore.
 3. Statiunea Lacu Rosu – Varful Ucigasul
  Varful Ucigasul se numara printre obiectivele de interes turistic usor accesibile si este recomandat atat drumetilor in trecere prin statiunea Lacu Rosu, cat si celor veniti la odihna. Urcatul si coboratul de pe varf dureaza trei ore.

Unde ne cazam

 • Lacu Rosu la hotel sau la particular.
 • Ferme agroturistice ANTREC filiala Harghita – tel. 0266/ 57.04.84
 • Ferme agroturistice ANTREC filiala Neamt – tel. 0233/ 21.28.90, int. 228

Text si foto: Adrian Caraboi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta