Ania Caill – schioarea din Franţa care reprezintă România la JO 2018 din Coreea de Sud

Ania Caill este schioarea din Franţa care reprezintă România la JO 2018 (3)SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 9

Deși trăiește în Franța, iar performanțele ei ca schior au început cu titlul de campioană a Pirineilor, Ania Caill este româncă, crescută de o mamă care i-a transmis valorile românești și care a încurajat-o mereu să concureze sub steagul românesc. Ceea ce Ania a și făcut, participând la JO de iarnă de la Soci, în 2014, iar acum se pregătește pentru Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, Pyeonchang, din 2018.

Povestea ei este mai mult decât cea a unei tinere schioare de performanță, despre efort, pregătire fizică, lacrimi, sânge, dedicare, ci și despre povestea unui copil maturizat și super-responsabilizat înainte de vreme și a mamei ei, Dana Caill, care a crescut-o singură, cu respect față de România, în ciuda tuturor greutăților. E motivul pentru care am acceptat să prezint probono evenimentul de susținere dedicat acestei speranțe a sporturilor olimpice de iarnă. Și să duc povestea mai departe. Am scris despre Ania în Revista Avantaje încă din 2013, i-am urmărit evoluția, iar acum sunt mândră de cum a evoluat.

Ania Caill – o promisiune pentru victorii olimpice

Ieri seară, la sediul Fundației Dignitas, din Bucureşti, a avut loc un eveniment special de susținere și solidaritate pentru schioarea Ania Caill, acum la CS Caraimanul Buşteni, lidera României în schiul alpin mondial, la feminin. Ania are acum vârstă 21 de ani și este o prezență notabilă la cele mai importante evenimente din schiul alpin mondial (Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Cupa Mondială).
Acum se pregăteşte pentru a doua participare la Jocurile Olimpice din Pyeonchang, din 2018.

Mama ei îi este educator, manager, coach

Ania a povestit despre toată evoluția ei în tot acest răstimp, despre cum a început să schieze, de la 7 ani, când mama ei, profesoară de matematică, mergea cu elevii ei la schi în Alpi. A împărtășit despre ce înseamnă viața de schior de performanță, cu eforturi incredibile pentru un copil, cu trezit dimineața la ora 4.30, ca să prindă cea mai bină pârtie pe ghețar, cu cărat echipamente care ajung la peste 20 de kg, cu antrenamente fizice care ajung la 4-6 ore pe zi, cu responsabilitatea de a-și purta singură de grijă de la 13 ani, când era singură în cantonament, la 600 km distanță de mama și sora ei, Andra, care îi calcă pe urme. La o vârstă la care ați copii sunt duși și aduși cu mașina de colo-colo, crescuți doar cu proptele, asistați pentru orice, Ania a luat viața în piept și a început să își poarte de grijă de una singură, asistată de la distanță de mama ei care i-a încordat toată încrederea și discernământul unui adult în toată firea. Mama ei, Dana Caill, a fost motorul care a purtat-o pe Ania către performanță și victorie, părintele-soare care stă în spatele acestui copil-lumină. I-am simțit hotărârea, ambiția, voința și supra-responsabilizarea pe care o dezvoltă mai toți copiii care cresc cu părinte unic și care înțeleg de mici eforturile și sacrificiile uriașe ale unui părinte singur. Care vor să demonstreze că sunt buni, performanți și că își pot lua viața în mâini de foarte mici. Care prețuiesc fiecare lucru bun care li se întâmplă pentru că știu prețul muncii, al sacrificiului, al victoriei.

Inima Aniei bate pentru România

Ania Caill este născută în Franţa, având dublă cetăţenie, română şi franceză (mama ei a plecat din Bucureşti și a studiat în Franța matematica, la începutul anilor ‘90), şi reprezintă România din 2013, după ce s-a remarcat, ca junioară, în Hexagon. Este cel mai bine clasată din România la patru dintre cele cinci discipline existente în clasamentele Federaţiei Internaţionale de Schi: coborâre, slalom uriaş, super slalom uriaş (Super G) şi combinata alpină. Practic, a preluat ştafeta de la Edith Miklos, plecată să reprezinte Ungaria chiar în momentul în care Ania a trecut sub stindardul României.
Din păcate, ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru tânăra sportivă, în special din cauza accidentărilor. A urmat o perioadă de recuperare, care a decurs bine, Ania Caill sperând să poată reveni în sezonul viitor cel puţin la nivelul arătat înainte de accidentare.

Ce înseamnă pregătirea fizică pentru un schior?

Transpiraţie, lacrimi, sânge. Cam aşa s-ar putea rezuma pregătirea fizică. Nu tocmai cea mai agreabilă etapă, dar numai Dumnezeu ştie cât e de importantă.

Nu este deloc uşoară înlănţuirea diferitelor şedinţe de antrenament: întărirea musculaturii inferioare şi superioare, cardio, echilibru, forţă, întărirea abdomenului, haltere, sărituri specifice, creşterea vitezei. Exerciţii foarte variate şi unul mai dur decât celălalt. Prin toate trebuie trecut pentru a spera să fii rapid pe schiuri ulterior. Schiul este un sport care necesită enorm de multe abilităţi, adeseori foarte diferite. Un sport complet, dar și foarte costisitor, ce pretinde o pregătire mai mult decât specifică. Ai nevoie de antrenor, preparator fizic, nutriționist, coach, echipamente de cea mai bună calitate. Iar un schior se antrenează în medie 11 din cele 12 luni ale anului. Singura vacanță din an pentru Ania are doar două săptămâni!

Deși nu trăiesc în România, inima mea este aici, am purtat cu mândrie culorile țării și doresc să reușesc în acest sport la cel mai înalt nivel pentru mine, familia mea și pentru țară. Nimic nu m-ar face mai fericită decât sa urc pe treapta de sus a podiumului și să ascult imnul național. Sunt hotărâtă să mă asigur că acest lucru se va întâmpla!

Deschide galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii cu Ania Caill.

De Daniela Palade Teodorescu

Citește și:

Ania Caill, schioarea care va reprezenta România la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud

S-a născut în Franţa, dar concurează pentru România la Sochi

Iulia Badea Gueritee: „Să spui că eșecul nu există înseamnă să negi realitatea'

Vezi şi mâncăruri savuroase pe care să le încerci când ești în Franța!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre