Andrei Bîrleanu, un sculptor în metal care a uimit lumea

Andrei Bîrleanu

La nici 32 de ani Andrei Bîrleanu este un plastician original până la abrupt. „Artist urban' cum își spune sieși, este un meșteșugar atins de aripa unei inspirații nebune. Venit din Țara de Sus a Sucevei, creatorul „copacilor din metal' este încă un exemplu de înzestrare nativă pentru artele frumoase, ce așază, cuminte dar indiscutabil, o amprentă nonconformistă asupra operelor sale.

Recunosc, nu știam aproape nimic despre Andrei Bîrleanu, văzusem la Gala Femeia anului de la Avantaje câteva dintre lucrările uimitoare pe care le dă la iveală, dar cam atât. Cunoştinţa cu el mi-a întărit convingerea: metal-artist, artizan pur-sânge cu un temperament vulcanic, talentul său iese din tipare.

Andrei îşi trăieşte propria artă la cote înalte, lucrând imaginativ și cu fervoare într-un stil propriu și reușește să surprindă lumea în alcătuiri de metal – mici, delicate, ori strivitoare prin dimensiuni – sugestiile mereu vii şi prezente ce îl înconjoară. „Nu știu exact când s-a petrecut, dar știu că am descoperit destul de târziu înclinațiile mele artistice. Am copilărit în atelierul de tâmplărie al străbunicului meu, acolo unde materialele folosite luau diverse forme.

Andrei Bîrleanu

Nu era vorba doar despre lemn ci și de coli de tablă care se transformau în flori ce decorau acoperișurile caselor. Nu eram fascinat de formă cât de proces și eram mereu curios: „cum au fost făcute?'. Undeva pe aici am prins dragoste de formele plastice strunite din metalul aparent nesupus', povestește zâmbind artistul.

De la un fir se sârmă la un arbore

Autorul unor artisticării faţă de care capeţi o atracţie teribilă, fie că e vorba de colecţia de copaci sculptați în fire de fier ce se impun privirii printr-o simplitate şi o puritate a abordării de-a dreptul cuceritoare, ori de alte lucrări iscate sub imboldul inspirației sale de „aerist urban' cum își spune chiar el, Andrei recunoaște mereu că are sufletul preaplin de frumos și nu ostenește să împartă din el şi celorlalți:

Sunt un om care, cred eu, simte special şi mi-e puţin greu să vorbesc despre mine şi mai ales despre arta mea, altfel decât prin sculptură. Prin modelarea metalului. Este poate nevoia mea de dialog și împărtășire a ideilor. Cât de departe m-a dus arta? M-a făcut să înțeleg gestul creației și iubirii. Am primit șanse şi pot spune că viața mă iubește: aprecierea muncii mele, recunoaşteri, faimă, comenzi…'.

Spune însă, că lucrările sale – alcătuiri viguroase din torsade de metal, dar delicate într-un mod straniu şi degajând o senzualitate de un fel anume – trebuie întâi văzute și apoi apreciate. Că nu le poți simți prin imagini.

Arta sa vibrează şi aduce în jur vibraţie, are o notă aparte de sensibilitate, emoţie şi dăruire, iar personalitatea creatorului uimește. Are în el ceva din simplitatea marilor artişti, are încrederea de a vorbi despre frumosul din om şi vorbele despre „pădurea' de metal căreia îi este autor, despre el şi cariera sa în plină ascensiune.

Andrei Bîrleanu

Aşază în preajmă-i un aer de copilărie, în ciuda seriozității cuprinsă în ele: „Știu când am făcut primul arbore… A fost un cadou pentru cineva drag, când am vrut să ofer ceva special, făcut de mine, din suflet. Așa a început totul. Am fost fascinat de faptul că un fir de sârmă poate căpăta formă plastică. Apoi, fiecare arbore a mai adus cel puțin unul. Așa am reușit să dau formă la peste 300 de lucrări. Adevărul e că nu reușesc să transmit prin poze realitatea acestora și din acest motiv majoritatea comenzilor vin de la persoane care au intrat în contact cu un astfel de arbore'.

Artizan, nu artist

„Atelierul de arbori' al sculptorului e la rândul lui o aparenţă comună, alcătuită pragmatic, meșteșugărește, cuprinzând însă o explozie de culori şi frumos. Lucrând, apucă să arunce în aer impresia de ordine. Direct, fără crochiuri, desene, și modele, copacii metalici ai lui Andrei se ivesc în culori pure, cu tuşe puternice de alb şi sclipiri de galben arămiu, unduite în forme complicate.

Alături, piesele la care lucrează şi cele terminate, desene alcătuite în fire de metal, meşteşugit cu neastâmpărul şi dorul său de frumos şi făcute să dăinuie o sută de ani. Alcătuiri delicate, uneori hieratice, închipuite minuţios, parcă din condei nu din urzeala de bare metalice, apoi romburi, cercuri perfecte, zig-zag-uri sfârşite în linii unduite şi elemente mici cât buricul degetului, ori mari aproape de-un stat de om.

Unora li se pare simplu, și chiar este, însă pe lângă practică îți mai trebuie ceva: grăuntele de inspirație și dragostea pentru materialul căruia te-ai dedicat, astfel că mereu îi încurajez să încerce și ei. Vedeți, fierul este materialul care îți oferă sentimentul lipsei limitelor, fiindcă poate prelua toată forţa pe care vrei să o conferi unei lucrări. Arborii mei fiind din metal, lumea m-a catalogat drept metal-artist. Însă nu îmi place denumirea de artist. Pentru mine artistul este cel care și-a dedicat viața, studiile, artei. Eu mă consider artizan'.

Și, pas cu pas, a devenit cunoscut, iar drumul său către celebritate și succes a urmat ascendent: „Am realizat prima lucrare de mari dimensiuni, din piese de la autoturisme dezmembrate pentru o rețea ce comercializează piese auto: câte o reproducere a logo-ului companiei pentru o parte din magazine. Am lucrat și trofeele pentru concursul național de culturism Semtex Grand Prix 2018, la fel cele pentru TehnoWorld, pentru Gala Destine 2019 și pentru Gala „Femeia Anului' de la Avantaje. Acum, am transformat pasiunea, meșteșugirii metalului, într-un job parttime, pentru a diversifica lucrările, pentru a oferi obiecte decorative și mobilier unicat din metale în cele mai originale și variate forme'.

Andrei Bîrleanu

Detaliile care contează

Direct şi simplu de înţeles. Mai dificil de prins, dar fascinant, Este tehnica aproape știință după care Andrei împletește complicat-ritualic metalul, tehnica după care bucăţile grele, reci, dure, devin subţiri-subţiri, se combină, se prelungesc unele în altele, se leagă în noduri şi detalii complexe de uimitoare alcătuiri, umplând parcă de prospețime fiecare centimetru.

Andrei Bîrleanu are, constați, vocaţia surprinderii detaliului încărcat de semnificaţii, astfel încât toate lucrările sale devin un fel de „portrete' metalice ale unui loc anume, tainic, cu care artizanul intră în rezonanţă ca într-o iubire la prima vedere.

Foto: Ciprian Holubiac

Citește și:

EXCLUSIV AVANTAJE De ce fac tinerii infarct? Prof. dr. Mircea Cinteză, medic primar cardiolog: Deşi mulți tineri par a fi perfect sănătoși, ei au un profil diferit al factorilor de risc'

În exclusivitate pentru Avantaje, doctor Lucian Dorobanțu: Suntem suma oamenilor și întâlnirilor ce ne-au marcat traseul profesional.'

ÎN EXCLUSIVITATE pentru AVANTAJE, MIRABELA DAUER: Dumnezeu știe ce-mi trebuie și-mi dă exact ce merit'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Povestile voastre