Anca Iubu: “Nu cred în mitul femeii perfecte și nici în schimbări majore de stil”

anca iubu

Anca Iubu are 36 de ani, e mama unei fetițe și de aproape 10 ani lucrează în industria frumuseții. Am provocat-o să treacă de cealaltă parte a baricadei, pentru o transformare de stil.

Și tu poți fi pe copertă – e valabil și pentru tine! Cum e să fii aleasă?


Alegerea ca protagonistă pentru copertă a fost surprinzătoare, emoţionantă şi onorantă. Ştiu că politica Avantaje presupune alegerea unor cititoare „obişnuite' pentru copertă, însă poveştile lor sunt inspiraţionale şi motivaţionale. Cu atât mai mult mă bucură şi mă onorează această invitaţie.

Pentru cineva care lucrează în industria frumuseții, cum e să fii de cealaltă parte a baricadei – adică să te lași înfrumusețată?

Sunt 10 ani de când lucrez în retailul de frumuseţe şi în această perioadă am organizat în mod constant momente de înfrumuseţare, educare şi răsfăţ sau chiar adevărate sesiuni de make-over pentru clientele Douglas. De fiecare dată mă minunam alături de întreaga echipă de efectele acestor sesiuni asupra participantelor şi aici mă refer la mai mult decât o simplă schimbare de look.

Mă bucur enorm că aţi reuşit să mă scoateţi din inerţia de a fi mereu blocată în spatele „panoului de comandă', aşa că am savurat fiecare clipă din această experienţă. Poate chiar îmi vin câteva idei.

Ce înseamnă pentru tine o schimbare de stil? Ce îți doreşti de la ea?

Nu cred în schimbări majore de stil. Stilul este o chestiune care emană din interior şi se construieşte treptat pentru a fi autentic. Ai nevoie de informare, de educare, de experimentare şi de mult discernământ.

Cred însă într-o evoluţie a acestuia şi cred foarte mult în sfatul specialistului. Un stilist cu experienţă şi cu educaţie te studiază şi, da, îţi poate deschide ochii spre direcţii care te avantajează şi pe care poate le-ai fi descoperit mai greu de una singură. Ce mi-aş dori de la o schimbare de stil? Prospețime și autenticitate, dar în final trebuie să rămân tot eu.

Povestește-ne despre traseul tău profesional în industria de frumusețe.

A început cu multa fizică şi matematică și o orientare bruscă spre studii economice. Nu este o glumă, mi-a format un mod de gândire care nu poate fi ignorat în această evoluție. Primul contact profesional s-a produs în timpul facultății, prin câteva joburi part-time. Ulterior finalizării studiilor, am schimbat puţin domeniul, în această perioadă având însă în mod constant o nostalgie discretă pentru industria frumuseţii.

Odată ce ai lucrat în acest domeniu şi mai ales ai avut contact cu clientul final, este foarte greu să te mai desprinzi cu adevărat. Privind retroactiv, mă bucur că am avut ocazia să lucrez în alte industrii, chiar diverse, și mi-am construit un background în achiziții și marketing, pentru că în momentul în care am revenit în industria frumuseții, în cadrul unei echipe foarte mici, am început un proces lung și laborios de a da un suflu nou pieței, având o altă viziune, orientată puternic spre client şi nealterată de modul în care se făceau lucrurile până la vremea respectivă.

Cred că nimic nu este mai periculos decât o abordare de tipul „dar aşa am făcut până acum', atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere personal, aş îndrăzni să spun. Nu a fost deloc uşor, dar oare ce schimbare nu întâmpină rezistenţă, chiar şi atunci când este spre bine?

Dincolo de o anumită ciclicitate a lucrurilor, e un domeniu cu o dinamică extraordinară din toate punctele de vedere. Nu mă refer doar la inovația continuă a produselor şi la reîmprospătarea portofoliului, chestiuni de care colegele mele de la departamentul comercial se ocupă în permanenţă prin studierea tendinţelor, prin contactarea de noi furnizori, negocieri şi analize complexe.

Uneori, suntem surprinşi noi intern de cât de multe noutăţi avem. Mă refer la o dinamică generală a pieţei, la consumatori, la modul de prezentare, la evoluţia serviciilor, la noi metode de comunicare şi targetare, la dinamica programului de fidelitate şi la comerţul online, unde viteza de reacţie trebuie să fie exponenţială.

După un parcurs îndelungat legat destul de strict de trade marketing, locul în care am considerat că trebuie construite şi consolidate bazele iniţial, am optat pentru o dezvoltare la alt nivel a experienţei mele în PR şi comunicare şi mă bucur de fiecare clipă, deoarece am posibilitatea să fiu conectată la această dinamică pe toate nivelurile sale.

Citește continuarea în pagina următoare

Dintre copertele Avantaje cu femei obișnuite, care ți-a plăcut mai mult şi de ce?

Oare cum aş putea să aleg pe cineva? Fiecare are o poveste specială, care m-a impresionat. Cred că m-a marcat foarte mult povestea Monicăi Radu, o adevărată luptătoare în scaun rulant. Am parcurs-o într-o perioadă dificilă pe plan personal și m-a emoționat.

Admir puterea și atitudinea ei, dar am apreciat foarte mult susținerea familiei. În astfel de cazuri, susținerea se dovedește a fi de cele mai multe ori doar temporară, într-un final oamenii sustrăgându-se de la angajamente pe termen lung și foarte lung. Mi-a dat speranță.

Cum reușești să menții echilibrul între viața profesională şi cea personală? Ce ți se pare cel mai provocator?

Aici este adevărata provocare, mai ales lucrând în retail. Am avut și momente foarte solicitante pe plan profesional și de dezechilibru, recunosc, însă cred că sunt pe drumul cel bun de ceva vreme. Am cea mai puternică motivație, soluția miraculoasă care șterge orice urmă de oboseală, fetița mea de 1 an și 10 luni.

Și pentru că nu cred în mitul femeii care le face pe toate – mama și soția perfectă și cu un job de succes în același timp –, trebuie să menționez că sunt o mare norocoasă și că mă bucur de sprijinul părinților mei extraordinari. Independent de cele menționate mai devreme, chiar nu cred foarte mult în rețete de succes aplicate pur și simplu. Pot servi cel mult ca sursă de inspirație.

Cred în încercări și ajustări adaptate la experiențele personale. Până la urmă, toate răspunsurile sunt la tine și depinde doar de tine să fii suficient de deschis și să ai curajul să faci niște pași înainte, înapoi, în laterală, pentru a ajunge la acest echilibru și pentru a ajunge unde dorești cu adevărat.

Ştiu că îţi creşti singură copilul, un statut tot mai des întâlnit astăzi. O familie din cinci este monoparentală. Cum faci faţă situaţiei?

Sunt o persoană discretă şi de cele mai multe ori îmi consum trăirile personale în spaţiul personal. În ultimii ani, însă, am văzut în jur din ce în ce mai multe cupluri sau familii destrămate, femei singure și extrem de triste, bărbați complet rătăciți de ei înșiși, copii frustrați și debusolați.

Blocajul în frustrare şi tristeţe se simte uneori şi până în cele mai mici gesturi. Răspund motivată de faptul că unii dintre aceştia au rămas foarte surprinşi să afle că sunt într-o situaţie similară sau chiar mai complicată decât a lor şi totuşi aveau senzaţia că gravitez în zona roz a fericirii absolute.

Nu este deloc ușor să fii  părinte singur, nici din punct de vedere administrativ, dar mai ales din punct de vedere emoțional. Dar convingerea mea fermă este că un copil trebuie asumat până la capăt. Cred ca trebuie protejat de tensiuni și de conflictele părinților, iar un cuplu nefuncțional nu trebuie menținut de „dragul copilului'.

Copilul este cel mai sensibil senzor la fericirile şi nefericirile acestora, de ce să ne minţim singuri şi să nu ne căutăm liniştea şi împlinirea? Într-o şi mai mare măsură, cred foarte mult că divorțul părinților trebuie să rămână numai al părinților. Este suficientă trauma separării, nu cred că are sens să complicăm situaţia cu ambiţii şi ranchiună. După ce înţelegi aceste lucruri şi, din fericire pentru noi, am înţeles destul de repede, totul se simplifică.

La 1 an şi 10 luni suntem încă la începutul acestei experienţe, însă înţelegerea şi punerea în practică a celor de mai sus mă fac să cred că am procedat bine, pentru că am un copil solar şi luminos. Ceea ce le doresc tuturor părinţilor, fie ei într-o relaţie de cuplu reuşită sau singuri.

A consemnat: Daniela Palade Teodorescu

Foto: Ionuț Staicu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate