ANAF va colabora cu băncile! Contul datornicilor va fi executat pe loc

ANAF va colabora cu băncile! Contul datornicilor va fi executat pe loc

Veste proastă pentru contribuabilii care au datorii la bănci! Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să reglementeze încheierea unui protocol de colaborare între Fisc și Asociația Română a Băncilor (ARB). Prin acest protocol se vor face mai repede popririle bancare.

ANAF se asigură că sumele existente în conturile bancare ale datornicilor vor fi indisponibilizate în timp real de către instituțiile de credit. Această informaţie apare într-un referat de aprobare al unui proiect Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora publicat pe site-ul MFP.

„Prin acest proiect de ordin, a fost stabilită platforma informatică prin care se va realiza comunicarea către instituțiile de credit a actelor de executare emise de organele fiscale centrale, respectiv sistemul informatic pus la dispoziție acestora de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în spațiul privat de pe portalul Agenția Națională de Administrare Fiscală, un sistem informatic prin care utilizatorii fac upload și download de documente', se arată în documentul ANAF.

Prin acest sistem informatic se realizează în prezent furnizarea de informații de către instituțiile de credit, în baza prevederilor art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, conform Agerpres.

„De asemenea, a fost reglementată încheierea unui protocol de colaborare între ANAF, Asociația Română a Băncilor și instituțiile de credit, prin care se urmărește definirea unui cadru de colaborare pentru stabilirea condițiilor privind implementarea sistemului automat, care să asigure, într-o primă etapă, comunicarea actelor de executare emise de organele fiscale centrale către instituțiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, iar ulterior schimbul de informații între părți cu privire la actele de executare comunicate, precum și urmărirea sumelor ce fac obiectul popririlor bancare, în mod operativ, astfel încât, pe de o parte, ridicarea popririlor să se realizeze în timp real, iar, pe de altă parte, sumele existente în conturile bancare să fie indisponibilizate de către instituțiile de credit în limita sumei ce face obiectul popririi, în funcție de informațiile transmise de instituțiile de credit cu privire la sumele existente în conturile bancare', prezicează sursa citată.

În plus, prin acest proiect de ordin a fost reglementat ca data și ora comunicării către instituțiile de credit a actelor de executare prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță. Astfel, prima zi bancară va fi cea următoare zilei încărcării actului de executare în sistemul informatic pus la dispoziție de ANAF, iar ora comunicării va fi ora de începere a zilei bancare.

Pentru fiecare instituție de credit, prin acest protocol de colaborare se vor stabili în detaliu aceste informații.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri