Alina Ciupercovici – Femeia Anului 2016, categoria Excelență în Sănătate

La sfârșitul lunii martie, în cel mai sofisticat complex destinat ceremoniilor de gală – Le Chateau, a avut loc decernarea premiilor Femeia Anului 2016. Am profitat de această ocazie pentru a sta de vorbă cu Alina Ciupercovici, Femeia Anului 2016 la categoria Excelență în Sănătate. 

Alina Ciupercovici este managerul Clinicii ALIAT Suceava și al Clinicii Rezidențiale Dorna Arini, clinici în care sunt tratate persoane dependente de substanțe, după tratamentul de detoxifiere din clinicile de psihiatrie.

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Clinica Rezidențială ALIAT Dorna Arini este o extensie a Clinicii ALIAT de tip ambulatoriu din Suceava, în cadrul căreia sunt tratate dependențele, în toate formele lor.

Alina Ciupercovici, menagerul Clinicii ALIAT Suceava și al Clinicii Rezidențiale Dorna Arini:

„Profesez de 15 ani, sunt psihoterapeut în terapie sistemică, formator și specialist în adicții. Sunt căsătorită și am o fiică de 21 de ani, studentă la psihologie în anul doi, la Cluj. A prins drag de oameni fiind voluntară, de când era în liceu, la multe dintre activitățile mele. Familia mea este cea care mă susține în acest drum cu multă toleranță și înțelegând că uneori este nevoie să fac compromisuri în ceea ce privește timpul și atenția îndreptată spre ei. Este un drum uneori anevoios, care pare mai ușor când ai oameni dragi alături.'

De la proiectul pe hârtie, la sustenabilitate

Prima etapă în tratarea dependenței de droguri sau alcool este detoxifierea, respectiv dezalcolizarea în secțiile spitalelor de psihiatrie. Apoi filmul se rupe. Odată externat, pacientul este pe cont propriu. Sistemul nu-l mai ajută cu nimic. Or, persoana dependentă aflată în abstinență are nevoie de sprijin pe termen lung pentru a lupta împotriva recăderii. Sistemul medical de stat nu pare să vadă o prioritate în fenomenul adicțiilor aflate în creștere – fie că vorbim despre alcool și droguri, fie că vorbim despre jocuri de noroc, jocuri online sau alți factori adictivi. Banii alocați de stat pentru acest tip de pacienți sunt întotdeauna mai puțini decât pentru alte boli psihice – probabil că nici la vârf nu s-a înțeles că adicția este, la modul cel mai riguros științific, o serioasă afecțiune psihică.

Alina Ciupercovici – Femeia Anului 2016, povestește: „În 2013, am aplicat pe un proiect cu finanțare POSDRU în care am creionat un sistem de clinici cu servicii integrate în toată țara. Sistemul POSDRU este un sistem foarte greoi – ești obligat să faci niște investiții și banii vin foarte târziu – dar ne-am descurcat. Ideea era dacă aceste clinici vor fi sustenabile după momentul încheierii proiectului, pentru că asta se întâmplă cu marile finanțări: când se termină, se termină, de obicei și proiectul.'

Ca întotdeauna, secretul reușitei a stat în oameni. După veniri și plecări, adaptări și neadaptări, s-a sudat o echipă care leagă Suceava cu Dorna Arini – 110 km parcurși între terapiile în regim ambulatoriu și rezidențele cu program intensiv. „În momentul prezent suntem singura clinică din țară cu acest sistem integrat, însemnând servicii ambulatorii și rezidențiale de scurtă durată, care oferă tratament pentru o perioadă mai lungă: 8 luni – un an,' spune Alina.

Un concept inovator în tratarea adicțiilor

Vizitând clinici cu rezidență din toată Europa, cei de la ALIAT au observat câteva mari neajunsuri. Pe perioade lungi – uneori, de un an sau doi – pacienții erau rupți de mediul social, profesional și familial pe durate lungi, ceea ce ducea la demobilizare până la depresie, sentimente de izolare și abandon, anchiloză socială și profesională. Ceea ce și-au propus ei este un concept original, care să includă „intervenție terapeutică în mai multe feluri: psihiatrică, psihoterapeutică, individuală, de cuplu, de familie – și toate astea să se unească într-un pachet întreg în care omul să-și regăsească nevoile,' așa cum ne explică Alina.

Clinica Rezidențială Dorna Arini oferă o săptămână în care pacientul dependent și, la solicitare, aparținătorii codependenți să se poată concentra pe problemele lor și să parcurgă pași importanți în terapie. Sunt admiși maximum 7 rezidenți, pentru ca fiecăruia să i se poată acorda timpul și atenția de care are nevoie. Programul include ore de psihoterapie – atât de grup cât și individuală – dar și art-terapie și terapie prin mișcare.

Cei trei psihologi ai echipei, Alina Ciupercovici, Dana Macoveiciuc și Loredana Bălan, prin rotație, îndeplinesc rolurile de terapeut, coterapeut și observator în terapiile de grup. Mihai Androhovici, terapeutul sportiv, este cel care gândește programul de terapie prin mișcare care include practicarea unor sporturi și traseele, cu dificultate adaptată la condiția rezidenților. Dincolo de beneficiile pentru sănătatea fizică, psihicul are mult de câștigat din fiecare provocare ce solicită voința de autodepășire și este încununată de succes. Asistentul Sirius Verdeș este coordonatorul medical al clinicii, cel care urmărește respectarea cu strictețe a tuturor prescripțiilor cu care vin rezidenții și orice eventual incident de natură medicală. Medicul psihiatru Andrei Perdeica nu se află permanent în clinică, dar este prezent atunci când este admis un pacient care nu provine dintre cei cunoscuți din ambulatoriu, de la Suceava și ori de câte ori este solicitat, indiferent de zi și de oră.

În premieră, un grup de 9 jurnaliști a luat parte la o zi completă de activități. Împreună cu rezidenții și echipa de terapie, am început ziua cu înviorarea în aer liber. Am asistat la o terapie de grup apoi am făcut un traseu lejer prin pădure, încheiat cu un picnic. După-amiază, am asistat, în prima fază, iar la final am fost invitați să și participăm la o ședință de art-terapie. Ceea ce văzuserăm până acum doar în filme, s-a desfășurat în fața noastră, cu oameni reali și cu cele mai reale emoții.

Alina Ciupercovici – Femeia Anului 2016, categoria Excelență în Sănătate

Pentru activitatea susținută și succesele înregistrate în acest domeniu marginalizat, pentru tenacitatea cu care a acționat permanent chiar dacă domeniul recuperării dependenților este puternic dezavantajat de politicile de sănătate și este tabu în discuțiile publice, Alinei Ciupercovici i s-a înmânat trofeul Femeia anului 2016 la categoria Excelență în Profesie, subcategoria Excelență în Sănătate.

Alina Ciupercovici – Femeia Anului 2016

DEFINIȚII

ALIAT. Fondată în 1993, Alianța de Luptă Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor este o asociație de profesioniști în domeniul sănătății mintale – psihiatri, psihologi, psihoterapeuți, asistenți sociali și asistenți medicali – și activează în domeniul adicțiilor.
DEPENDENȚELE de substanțe (alcool, droguri), precum și alte tipuri de dependențe (de jocuri de noroc, de internet), sunt modificări de durată ale funcționării creierului și minții. Aceste modificări se remit în unele cazuri de la sine, însă de multe ori este nevoie de intervenție specializată și tratament psihologic și psihiatric pentru a preveni agravarea problemelor cauzate de pierderea controlului asupra comportamentului de consum.
CODEPENDENŢA poate fi definită ca un set de comportamente maladaptative, compulsive, învăţate de membrii familiei unei persoane dependente. Este un proces reacţionar, în sensul că membrii familiei acţionează ca rezultat al consumului de alcool şi al problemelor cauzate de acesta.
ALUNECAREA este consumul ocazional cu revenirea imediată la abstinență.
RECĂDEREA este reluarea consumului repetat; reîntoarcerea la atitudini, gânduri, sentimente, emoţii şi moduri de comportament care duc înapoi la o dependenţă activă.
SEVRAJUL este un sindrom de abstinență, specific perioadei de încetare a consumului de substanțe care au indus starea de dependență. Se manifestă printr-o puternică suferință fizică și psihică. Sevrajul reprezintă răspunsul organismului la absența substanței cu care este obișnuit. Natura simptomelor și intensitatea acestora depinde de durata consumului și de substanța consumată, putându-se materializa prin tremurături, dureri musculare și articulare, simptome specifice gripei etc.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Video