ALERTĂ: Tulpina sud-africană de Covid-19, în România
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/144691039_l-scaled-e1614935690710.jpg)
Specialiștii avertizează populația din România că au fost identificate primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de Covid-19.
Potrivit unui comunicat MedLife, au fost analizate 93 de probe dintre care un pacient din București și unul din Pitești au tulpina din Africa de Sud și 72 de pacienti sunt infectați cu tulpina britanică, ceea ce înseamnă 77% din lotul ales.
Ce este îngrijorător este faptul că rata de infectare cu tulpina britanică a crescut de la 12% la 77% în doar două luni.
Dintr-un total de aproximativ 600 de probe, cercetătorii Grupului Medlife au identificat până acum 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
Cele mai multe cazuri de infectare cu tulpina britanică sunt din București (61 de pacienți), Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Alexandria – 1 pacient.
OMS avertizează: Tulpina din Africa de Sud este la fel de ușor de transmis ca tulpina britanică
Dintr-un raport al specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății tulpina sud-africană are o rată de contagiozitate la fel ca cea britanică, însă nu provoacă mai multe cazuri severe decât celelalte mutații ale virusului SARS-CoV-2.
Mai mult de atât, nu crește numărul de decese, însă se răspândește mult mai ușor. Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări, potrivit stirileprotv.ro.
În ultima perioadă, s-a pus în dezbatere eficiența vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, însă specialiștii nu au suficiente dovezi care să infirme capacitatea vaccinurilor de a oferi imunitate populației împotriva noilor tulpini (britanică, braziliană, sud-africană).
În Africa de Sud s-a efectuat un studiu din care a rezultat că vaccinul AstraZeneca are o eficiență mai mică la această mutație. Persoanele din eșantionul ales nu au dezvoltat forme severe și nici nu și-au pierdut viața.
De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului, potrivit sursei mai sus menționate.
Foto: 123RF