Afaceri cu hrană sănătoasă

Cine poate înțelege mai bine decât o femeie nevoia de a oferi mâncare sănătoasă familiei? Cu atât mai mult dacă este și mamă, preocuparea de a oferi o alimentație corectă poate genera o afacere de succes.

O investiție pentru sănătatea familiei

rodica prodan

În urmă cu câțiva ani, în urma unei încercări personale în planul stării ei de sănătate, Rodica Prodan, 41 ani, din Constanța, a descoperit pe propria
piele beneficiile regimului vegetarian.

„Au fost momente în viaţa mea de grea robie: fizică, psihică, spirituală. Dintr-o astfel de groapă, în care zăceam la propriu, într-o dimineaţă de iunie, acum cinci ani, m-am ridicat cu greu din patul în care zăceam din cauza unei boli, am privit pe geam şi brusc, în mintea mea s-a născut ideea că eu trebuie să mă ridic, să fac lucruri mari, de folos altor persoane. Atunci am ales să o iau de la capăt, cu gândul de a sluji oamenii altfel decât învățasem și o făcusem până atunci. Cu acest îndemn puternic, am decis să fac un restaurant vegetarian, povestește Rodica, zâmbind cu modestie la amintirea vremurilor de început ale afacerii.

“Mâncarea influențează esențial sănătatea”

„Am ştiut că mâncarea influenţează esențial sănătatea şi m-am gândit la perioada de după Revoluție, când în ţară a pătruns o mare de alimente şi preparate nesănătoase, care, din păcate, au cucerit rapid gustul şi interesul consumatorilor. M-am gândit la viitorul meu, al familiei mele, al prietenilor, al cunoscuţilor și am hotărât să fac ceva concret pentru a îmbunătăți stilul de alimentație al oamenilor.

În urma unui telefon venit din partea unei cunoştinţe de foarte departe (să fi fost o simplă întâmplare?!), am trecut imediat la realizarea planului, cu toate pregătirile de rigoare, de la instruirea personalului, la fel de începător ca și mine, până la detaliile financiare. Am crezut în această chemare şi în cei ce vor să facă la fel ca mine – ceva cu totul nou. Nu aveam pe cine întreba, nu cunoşteam pe nimeni în domeniu.

Implicarea familiei în această afacere – soluția de a echilibra planul personal cu cel profesional

De la idee și până la punerea în practică a durat câteva luni, iar provocarea cea mai mare a fost să găsesc echilibrul între această nouă şi solicitantă
activitate şi familia mea. Soluția a fost să îi implic și pe cei apropiați în ceea ce fac, pentru a înțelege mai bine mersul lucrurilor și pentru a-i responsabiliza.

Soţul meu lucrează cot la cot cu mine, fiul urmează să preia din responsabilităţile mele de manager, iar fiica mea colaborează ca nutriţionist. Clienţii noştri fideli sunt cei care, din pacate, au o boală degenerativă şi au hotărât că trebuie să adopte un nou stil de viaţă, bazat pe o alimentaţie vegană. După ce își recapătă sănătatea, ei râmân fideli acestui stil de viaţă. Pentru ei gândim tot felul de meniuri și băuturi cât mai sănătoase, pe care să le consume în restaurantul nostru sau pe care le pot lua în regim de take away acasă sau la serviciu, în pauza de prânz.

Pe viitor, vreau să dezvolt locaţii de acest tip în București și orașele mari, si să pun bazele unui centru de sănătate de zi, în care alimentația sănătoasă să primeze.

Hrană proaspătă și naturală pentru copii și bebeluși

antonia si alina

Antonia și Alina sunt două mămici tinere, convinse de necesitatea unei alimentaţii mai corecte şi mai sănătoase pentru copii. Ele își doresc să arate că puterea de a schimba ceva e la îndemâna fiecăruia dintre noi și au demonstrat acest lucru lansând primele servicii din România dedicate exclusiv hranei bebeluşilor, care oferă pentru cei mici mâncare proaspătă, sănătoasă și gustoasă, pregătită din ingrediente 100% naturale. Aceste servicii de catering livrează meniuri bio pentru petrecerile copiilor, indiferent de vârsta acestora.

Alina Sudriu are 32 ani, este absolventă de ASE şi are un Master în Marketing Strategic, iar ideea sa de a crea un gen de afacere diferit de ceea ce exista până în acel moment a prins contur în lunile de sarcină, când a realizat că nu îşi doreşte să revină la vechiul său job, simţind „nevoia unei noi provocări. Pasiunea pentru frumos, pentru gusturi fine, hrană naturală şi servicii fără cusur m-a condus spre lansarea afacerii, imediat după naşterea fetiţei mele, Ana Grace.

În perioada aceea a trebuit să fac eforturi mari pentru a jongla cu timpul meu, ca să-i pot oferi celei mici tot ceea ce era mai bun şi m-am gândit de multe ori că mi-ar fi plăcut să existe un serviciu de încredere, de calitate, la îndemână. Astfel, timpul pe care simțeam că îl pierd căutând rețete, alergând după cele mai proaspete ingrediente și gătind, îl pot petrece acum cu fetița mea, iar după lansarea noului serviciu, mă bucur că le putem oferi și altor părinți ca noi, ocupați, dar preocupați de copiii lor, o alternativă sănătoasă la mâncarea pasteurizată pentru bebeluşi.

Proiectul nostru: mâncăruri sigure, create de medici pediatri, din alimente naturale şi proaspete

Zis şi făcut. Alina a aflat repede ajutor în persoana prietenei ei, Antonia Condurovici, care are 26 de ani și e mămica Emmei, în vârstă de un an şi jumătate, – o pasionată de răspunsuri la provocări date de hrana proaspătă şi naturală. Au stabilit de la început că fiecare fel de mâncare din meniu trebuie să asigure aportul nutrițional, ingredientele, consistența și textura indicate pentru fiecare etapă de dezvoltare și diversificare pentru copii peste şase luni, aşa că au găsit o echipă de medici specialiști (dr. Luana Șahian și dr. Alina Antohe), care a creat rețetele și a compus meniurile de diversificare.

„M-am documentat enorm despre nutriția din primele 1000 de zile de viaţă ale copilului și importanța acesteia, încă de când eram însărcinată. Sunt convinsă, însă, că nu sunt singura mămică pe care cantitatea mare de informații contradictorii a speriat-o. Am înțeles atunci cât este de important să ai alături specialiști de încredere, care să te ajute să filtrezi ceea ce aplici în viața copilului tău, în cei mai importanți ani.

Ai astfel garanția că îi oferi cu adevărat tot ce e mai bun, spune Antonia, adăugând că cea mai mare provocare a reprezentat-o găsirea personalului şi mai ales a chef-ului: „Un bucătar cu experiență, care să gătească cu drag, care să fie de acord cu noi că nu zahărul dă gustul dulciurilor, care să aibă răbdare și să îi placă copiii.

Campanie de educație alimentară a copiilor și părinților

Au îmbinat, spun ele, în acest concept unic, experiența medicală – acoperind elemente de nutriție, pediatrie și alergologie – talentul bucătarului, grija mamei și exigența copilului. În plus, mâncarea livrată pentru meniurile zilnice ale bebeluşilor sau pentru petrecerile micuţilor este proaspătă și are un termen de valabilitate scurt. „Astfel, medicii au creat formula optimă, bucătarul a preparat rețeta, mamele au analizat aspectele, iar copiii au gustat și au dat verdictul.

Ne dorim ca dincolo de o afacere care vine în ajutorul părinților, să fie o campanie de educare a copiilor și părinților deopotrivă. Să învățăm să mâncăm sănătos, să nu cădem pradă dulciurilor pline de zahăr, atunci când cel mic refuză legumele, să înțelegem că în primii ani de viață se pun bazele unei alimentații, gusturi și deprinderi sănătoase. Aș vrea să «scăpam» de șnițele și cartofi prăjiți la petreceri și de pufuleți în parc. Există atât de multe feluri de mâncare și gustări sănătoase și apetisante, mai spun Alina Sudriu şi Antonia Condurovici.

 

Text: Daniela Palade Teodorescu și Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan, Baby Fresh Food

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera