Adevărul despre reputația de aventurier amoros a lui Casanova. Cum a luat, de fapt, naștere mitul seducătorului

Numele lui Casanova este sinonim cu aventura amoroasă, cu desfrâul, cu plăcerea interzisă, cu tot ce are legătură cu sexul fără limite. Și totuși, Casanova nu s-a făcut remarcat, în timpul vieții, prin prisma relațiilor sexuale, așa cum se crede.

Reputația de aventurier amoros și-a construit-o singur, prin intermediul “Memoriilor” sale (12 volume), scrise între anii 1791 și 1798, ultimii săi ani de viață. Din această amplă lucrare reiese faptul că seducătorul Casanova era un bun cunoscător al moravurilor epocii. Căci Giacomo Casanova a fost mult mai mult decât o mașinărie sexuală.

Casanova era un erudit

Potrivit historia.ro, înainte de a deveni simbolul sexualității și desfrâului, Casanova a fost și unul din cei mai mari scriitori de limbă franceză la vemea sa, un memorialist extraordinar care a ales să-și trăiască viața în deplină libertate, în cel mai modern sens al cuvântului. Și a mai fost cabalist, matematician, soldat, avocat, filozof, politician, diplomat, dansator, spion.

Scriitorul Phillipe Sollers a încercat să-i reabiliteze imaginea, astfel că în eseul Casanova ladmirable(1998) lansează o ipoteză interesantă: “N-am vrut ca el să fie un scriitor. Am făcut din el o bestie de spectacol. Ne-am străduit să-i păstrăm o imagine falsă. Reprezentările ulterioare l-au prezentat ca pe o păpușă, o mașinărie de amor, o marionetă mai mult sau mai puțin ridicolă. Am vrut să-i povestim < < exploatările galante > > , dar cu condiția de a-l priva pe erou de profunzimea sa. Pe scurt, am fost geloși pe el, l-am tratat cu un resentiment vag. Fellini a ajuns să spună că-l consideră pe Casanova < < stupid > > . Este mai greu să-l vezi pe Casanova așa cum a fost: simplu, direct, curajos, cultivat, seducător, ciudat, scriitor. Un filosof în acțiune', scria Sollers în lucrarea sa.

Profita de credulitatea oamenilor

Casanova avea abilitatea de a intra ușor pe sub pielea celor cu care interacționa, în special a celor bogați, de pe urma cărora avea beneficii majore. A reușit să-și reinventeze permanent identitatea socială.

Câștiga fără probleme încrederea celor care-i puteau fi utili făcându-i să creadă că face parte din lumea lor. În felul acesta, reușea mereu să facă rost de scrisori de recomandare, care îi erau necesare atunci când voia să înceapă o nouă viață, să frecventeze o altă elită.

În ultimii ani de viață, însă, și-a pierdut toți protectorii și a fost uitat, iar asta l-a aruncat într-o depresie adâncă. Medicul lui l-a sfătuit să se apuce de scris, fiind convins c aceasta ar fi putut fi cea mai bună modalitate de a găsi puțină bucurie în sânul unei existențe care nu mai avea în nimic comun cu fosta sa viață.

S-a stins din viață la vârsta de 73 de ani din cauza unei infecţii renale provocată de o prostată acută şi de tratamentul toxic al unei boli venerice.

Lucruri neștiute despre Casanova

Potrivit historia.ro, Casanova era gurmand şi pasionat de reţete. A elaborat chiar o minienciclopedie a reţetelor epocii.

Era adept al Kabbalei, o adevărată modă a secolului al 18-lea.

Era… bisexual. Nu a bătut însă recorduri în materie de relații sexuale. Avea o medie de trei parteneri pe an.

Obişnuia să consume 60 de stridii pe zi.

Folosea lămâia drept contraceptiv, mai precis, cojile ca diafragmă. Din nefericire, Casanova a aflat târziu faptul că acizii naturali din lămâie aveau proprietatea de a ucide spermatozoizii și de a preveni infectarea cu HIV, după ce deja contractase mai multe boli venerice.

Urmare a fascinaţiei sale faţă de ocultism, care l-a împins către fraudări prin trucuri magice, a fost întemnițat. A evadat, însă, la scurt timp săpând un tunel cu ajutorul unui prieten şi a unei bare de fier.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Amantele celebre ale secolului XX

DOSAR SPECIAL Mița Biciclista, curtezana după care au suspinat regii Europei

Foto: Profimedia

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Povesti adevarate