DOSAR SPECIAL Cine a fost Cora Pearl. Evoluția de la prostituată la amantă cu notorietate

Fiica unor muzicieni – tatăl violoncelist și mama cântăreață -, Cora Pearl, pe numele ei real Eliza Emma Crouch, născută cel mai probabil undeva pe coasta sudică a Angliei, a fost una dintre marile curtezane din perioada celui de-al Doilea Imperiu Francez. Deși a urmat o școală religioasă în Franța, unii petrecuți în pension nu au reușit să o formeze și să îi domolească temperamentul, devenind o împătimită a plăcerilor carnale. În numai câțiva ani ea a „evoluat' de la prostituată la amantă cu notorietate în înalta clasă franceză.

Cora și-a făcut debutul în lumea femeilor întreținute la scurt timp după reîntoarcerea ei în Anglia natală, după ieșirea din pensionul francez. Lucra ca ajutor de modistă când a cunoscut un baron cu care trăiește un an de zile, după care devine amanta unui proprietar de cabaret londonez, cu zece ani mai bătrân decât ea. Acesta o duce într-un sejur de o lună la Paris, unde Corei îi place atât de mult încât hotărăște să rămână.

La Paris, Cora alege cea mai ușoară și mai rapidă cale de a se îmbogăți: prostituția. O practică timp de șase ani, până când Roubise, proxenetul care îi procura clienți, moare. Ajunsă pe cont propriu, Cora închiriază un apartament în care se mută cu o prietenă și la scurt timp îl întâlnește pe ducele de
Rivoli, care o prezintă prințului Achille Murat.

Jonglează o vreme cu ambii, fiindu-le fiecăruia amantă, până când prințul „iese' din joc, fiind trimis în Africa de împărat, pentru a se alătura regimentului său.

Uimitoarele extravaganțe

Cora nu pierde vremea și, în scurt timp, devine amanta fratelui vitreg al împăratului Napoleon al III-lea, ducele de Morny. Cinică, aceasta leagă o prietenie strânsă și cu soția amantului său. O prietenie de care probabil era nevoie pentru a justifica de ce i se permite să locuiască în castelul Beauséjour, care le aparține… Din acest moment curtezana dă startul extravaganțelor care au făcut-o celebră.

Mai întâi decorează somptuos castelul în care locuiește prin bunăvoința amantului său, ducele Morny. Apoi cheltuiește sume astronomice pentru a organiza petreceri răsunătoare. Devin celebre băile pe care le făcea în șampanie, în cada de bronz pe care își gravase inițialele sau faptul că își vopsea câinele, un pudel, asortându-l ba cu rochiile ei, ba cu tapiseria trăsurii pe care o folosea.

Dar cea mai mare nebunie a ei, cu care a șocat de-a dreptul, a fost să se ofere goală, pe o tavă imensă de argint, ca și desert, oaspeților pe care îi avea într-unul dintre separeurile unui restaurant la modă.

Din amant în amant

Dar Morny se prăpădește la un moment dat și, după numai zece zile de la moartea lui, Cora este abordată de ducele Emmanuel de Gramont- Caderousse. Relația lor apucă să dureze numai jumătate de an, pentru că și acesta moare. Nici nu se sfârșește anul și curtezana este deja în brațele prințului Napoléon, vărul împăratului. Unde rămâne câțiva ani și are de câștigat două vile somptuoase. Celei mai dorite femei din înalta societate franceză îi crește faima dar și bogăția. Pe una o păstrează, pe cealaltă o risipește nebunește: lux, bijuterii, șampanie, flori, artificii, servitori, cazinouri și jocuri de noroc. Printre altele, cumpără peste 60 de cai, unul dintre ei costând nu mai puțin de 90.000 de franci.

Înmormântată pe banii amanților

Franța declară război Prusiei iar acesta durează mai puțin de un an. Pe cheltuiala ei, Cora îngrijește răniții, transformându-și casa în spital. Franța este înfrântă, cel de-al Doilea Imperiu își găsește sfârșitul, iar prințul Napoleon pleacă în exil. Rămasă fără protector, curtezana acumulează datorii
imense.

Îl întâlnește însă la relativ scurt timp pe Alexander Duval, proprietarul bogat al unui lanț de restaurante, moștenit de la tatăl său. Tânărul de numai 25 de ani devine amantul femeii de 37 de ani, iar aceasta reușește să îi risipească averea, ba chiar să îl determine să facă și datorii. Bărbatul îi
cumpără mașini, trăsuri și îi comandă o carte ale cărei file erau bancnote de 1000 de franci. O carte de o sută de file…

Când famila lui pune piciorul în prag și îi limitează accesul la fonduri, Cora îl părăsește. Disperat, amorezul reușește să forțeze intrarea în casa Corei și se împușcă în fața ei. Tentativa de sinucidere eșuează, însă. După două zile un comisar de poliție îi sugerează Corei să părăsească Franța, pentru a evita scandalul.

Se stabilește pentru o vreme la Milano, unde îl găsește pe prințul Napoleon care o întreține o vreme, după care întrerupe legătura cu ea. Curtezana se întoarce la Paris, dar ea nu mai este ce-a fost cândva. E nevoită să își vândă agoniseala pentru a supraviețui. Își scrie memoriile și, imediat după publicarea lor, se îmbolnăvește și moare răpusă de cancer la numai 51 de ani. E înmormântată la Paris din cheta făcută de numeroșii ei amanți.

FOTO: WIKIPEDIA

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre