Valorificarea deșeurilor textile – design, ecologie, economie socială

Valorificarea deșeurilor textile este răspunsul Asociației „Mai bine' la atacul pe care industria modei îl dă zilnic asupra mediului. Știați că aceasta este a doua în topul celor mai poluante industrii, după cea alimentară?

Un proiect câștigător

În urmă cu un an și jumătate, Asociației „Mai bine' de la Iași pune pe picioare un proiect susținut de fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul programului de finanțare Inovare verde în industria din România.

Deșeurile de la o fabrică și două ateliere de croitorie vin la REDU pentru a căpăta o nouă viață. Designerii regândesc, recombină, revalorifică. În felul acesta, nu numai că mediul este scutit de dispersarea deșeurilor în natură, dar resursele utilizate cu producția își sporesc eficiența printr-o nouă utilizare a produselor.

Sunt, de asemenea, valorificate în mod creativ hainele second hand, prin transformarea lor creativă, de exemplu, în sacoșe. O sacoșă textilă pe care o poți folosi un întreg sezon va înlocui zeci de pungi de plastic.

Și dacă adăugăm preocuparea pentru ceea ce, la nivel internațional se numește fair trade, traductibil prin comerț echitabil – însemnând ca toate verigile din lanțul producției și comercializării să se desfășoare cu respectarea legii și a drepturilor omului – devine evident de ce proiectul a fost unul câștigător în acest program de finanțare.

Valorificarea deșeurilor textile – o afacere cu viitor

Finanțarea norvegiană a făcut posibilă achiziționarea utilajelor necesare pentru recondiționarea și introducerea în producție a materialelor textile, precum și plata angajaților și colaboratorilor.Odată încheiată această etapă, se pune problema sustenabilității.

Activitatea de producție și comercializare din cadrul proiectului REDU este canalizată în patru direcții:

  • producția celor trei colecții de haine din resturi textile;
  • reproiectarea și transformarea articolelor vestimentare scoase din uz;
  • vânzarea directă a hainelor second hand;
  • realizarea de tricouri și alte articole vestimentare personalizate prin broderie, imprimare, termoimprimare.

Au început să vină și comenzile, și nu numai din țară. În momentul în care am vizitat atelierul, erau în lucru o comandă din Suedia și una din Elveția.

Valorificarea deșeurilor textile

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Video