Maternitate și feminitate. Împreună sau separat? Sau cât îi ia unei mame să redevină femeie (prima parte)

roxana iliescu

Roxana Gabor-Iliescu (cunoscută publicului de la B1TV și de la alte emisiuni la care colaborează sau este invitată) face parte din categoria mamelor curajoase. Are trei fete ale ei și o fiică vitregă, din toate categoriile de vârstă. De la 11 luni la 19 ani. Cele trei care sunt în permanenta ei îngrijire sunt Suria, Ana Vanessa (8 ani) și Maria Elsa Teresa (13 ani). 

În pozele de pe Facebok și în aparițiile TV o vezi mereu zâmbitoare și optimistă. Pentru voi însă a fost de acord să împărtășească experiențele ei de mamă și de femeie, cu suișuri și coborâșuri, cu bune și rele, cu probleme și soluții…

roxana iliescu

“Adevărata împlinire a unei femei este dată de maternitate!”- am auzit asta de când eram în fașă. Visul tuturor fetițelor este să-și găsească Prințul pe cal alb căruia neapărat să-i ”dăruiască” cel puțin doi prunci cu părul bălai și cârlionțat și ochii albaștri (indiferent dacă el e Prințul din Burnei). Și toate basmele se termină aici, nu? S-au căsătorit, au făcut copii și au trăit fericiți până la adânci bătrânețe.

Nici un basm nu povestește prin ce stări a trecut femeia respectivă până la naștere și mai ales după, cum a reacționat la prima febră a pruncului, cu ce aliment i-a diversificat hrana și cum a combătut colicii, câte ore dormea pe noapte și mai ales cum Dumnezeu s-a mai simțit femeie și soție pasională după ce în corpul ei au tropăit oștiri întregi de hormoni ai deprimării.

Bunicile și străbunicile noastre creșteau copii, mulți la număr, găteau, dereticau și mai și aveau grijă de bărbatul lor, din moment ce se nășteau mereu alți prunci. A avut însă vreuna dintre voi înțelepciunea sau curajul să-și întrebe bunica cum de-i mai ardea de activități romantice după toată osteneala zilnică? Sau cum de nu-și vărsa nervii pe copii atunci când nu-i creștea pâinea? Poate că-și vărsa. Sau poate avea o formulă magică de adormit bebelușii și preadolescenții. Poate și ea era epuizată. Poate chiar a trecut și ea prin depresie. Doar că a dus-o pe picioare. Fără să se plângă. Femeia româncă e puternică. Femeia româncă e născută să fie mamă.

roxana iliescu cu fetele

Ok, să dai naștere unui copil e relativ ușor. Procesul tehnologic inițial e chiar plăcut. Sarcina, după noroc. Mai mult sau mai puțin ușoară. Oricum, toată lumea are grijă de ține, îți oferă locul în metrou, te lasă să treci în față, nimeni nu te judecă dacă iei proporții, indiferent de cât sunt ele de… proporții (poate doar medicul obstetrician, îngrozit de riscurile inerente la care te supui pe ține și pe prunc). În fine, dacă ai norocul să poți dormi, nimeni nu comentează dacă în mijlocul zilei îți iei o pauză de somn.

Buuun!!! Și vine ziua nașterii. Moment din care tu ca femeie, ba chiar ca ființă, nu prea mai contezi. Toată lumea deduce că, gata, ți s-au trezit instinctele materne și, odată cu ele niște puteri supranaturale care te fac să poți supraviețui fericită fără somn, fără mâncare, fără vreo atenție din partea altcuiva decât a bebelușului, fără timp de baie, duș sau măcar o șezătoare sănătoasă la toaletă.

Probabil se deduce că proaspăta mămica brusc nu mai e om ca toți oamenii, ci se hrănește exclusiv din plânsetele copilului, din miros de pampers plin și din satisfacția de a face totul pentru familia ei și nimic pentru ea. Indiferent dacă înainte a fost o femeie de carieră sau o angajată de 8 ore pe ceas, maternitatea este considerată a fi un concediu. Și dacă tot e în concediu poate face mai multe lucruri decât înainte, nu?

roxana iliescu la maternitate

După ce are grijă de cel mic 24 din 24, cu toate fricile și angoasele necesare, îl hrănește și îl spală regulamentar, ține casa curată bec, gătește ca să-și aștepte bărbatul și eventual ceilalți copii cu masa caldă oricând ar sosi aceștia, adună de peste tot, spală, usucă și calcă toate rufele familiei (cele ale nou născutului separat, să nu se contamineze cumva cu bacteriile pe care oricum le respiră și le bagă în gură de peste tot…), spuneam, după toate acestea, face cumva duș (cu copilul legat de gât eventual, că altfel nu văd cum l-ar putea supraveghea eficient), își dă cu creme scumpe (nu de alta, dar să nu cumva să miroasă a tocăniță, că soțul imediat are dreptul legal să se ducă la Ana cea parfumată cu garofiță), se îmbracă sexy cu materiale pe care laptele regurgitat să nu lase urme și își așteaptă consortul zâmbitoare și pregătită să-i facă un masaj în tălpi, că o fi obosit săracu’.

Am uitat, între timp plătește facturile, face cumpărături și, de ce nu, având în vedere că salariul ei e acum redus la 85 la sută, mai croșetează niște papucei ca să-i vândă pe net celorlalte mame care la rândul lor fac prăjituri cu răvaș.

În toate cărțile pe care le-am citit, femeile se ocupă exclusiv de prunci și o fac cu voioșie, frenezie și recunoștință. Dacă cumva soțul schimbă și el un pampers sau face băiță copilului se numește că e o mamă norocoasă, invidiată sau leneșă, după caz.

roxana iliescu

N-am citit nicăieri de sfârșeala post-partuum, de clipele în care îți vine să fugi oriunde numai să nu-ți mai intre cutia craniană în rezonanță cu urletele bebelușului, de momentele în care îți vine să spargi capul celui care a inventat oglinzile ce-ți apar în cale la tot pasul, de imposibilitatea fizică de a te îmbrăca mai de Doamne-ajută, ținând cont de noua siluetă, de accesul rapid la sân al posesorului de drept, de accesorizarea frecventă cu lapte mai mult sau mai puțin digerat…

Și atunci, dacă tu, ca mamă, experimentezi vreuna din aceste frustrări, un val imens de vină și rușine te lovește crunt! Și-ți împietrești durerile în inimă, oboseala în oase și cuvintele muuult în spatele buzelor, rămase într-un rictus aparent fericit. Nu ai voie să recunoști nimănui că ești epuizată! Nici măcar partenerului. Eventual, îl mai ocărăști ocazional, dar fără explicații. Așa, că doar ăsta e job description-ul de soție cu mâinile în șold și vigilentă tot timpul.

Foto: arhiva personală a Roxanei Gabor-Iliescu

Citește cea de-a doua parte AICI

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber