2 din 5 elevi nu înțeleg ce citesc și nu pot rezolva probleme de logică. Care este motivul?

analfabetismul funcțional

2 din 5 elevi nu înțeleg ce citesc și nu pot rezolva probleme de logică. Această statistică îngrijorătoare arată care este situația învățământului românesc și pune accentul pe un subiect delicat și anume analfabetismul funcțional.

Un studiu realizat în anul 2015 atrage atenția asupra unui fenomen care a început să ia amploare în Romania, analfabetismul funcțional. Mai exact, testele PISA au scos la iveală că din 5 elevi, 2 nu reușesc să înțeleagă ceea ce citesc și nici nu pot rezolva probleme de logică cu un nivel de dificultate foarte scăzut. Testele PISA măsoară competențele de bază ale elevilor de 15 ani, după terminarea învățământului obligatoriu. Aceste verificări urmăresc felul în care elevii se descurcă atunci când vine vorba despre lectură, matematică sau științe.

Care sunt factorii care duc la apariția analfabetismului funcțional?

Pentru că este o problemă acută și care are nevoie de o rezolvare rapidă, specialiștii au încercat să descopere care sunt factorii care duc la apariția analfabetismului funcțional. Sondajele arată că pe primul loc de află structura sistemului de învățământ, urmată de factori ca programe școlare insuficient de bine gândite, cadre didactice slab pregătite, manuale școlare care nu pun accentul pe implementarea teoriei în practică, dar și elevii și părinții care nu-și mai dau interesul pentru învățătură.

Toate aceste aspecte îi afectează pe elevi într-un mod negativ și au un rol important în apariția analfabetismului funcțional. Specialiștii Intuitext sunt de părere că pentru a rezolva problema analfabetismului funcțional este nevoie ca percepția elevilor despre școală să se schimbe radical, iar notele și calificativele să nu mai fie privite ca fiind singurele elemente care dovedesc gradul de pregătire.

Foto: pr

Citește și:

Bacalaureat de toamnă 2018. Calendarul examenelor din sesiunea august-septembrie 2018

Admitere liceu 2018: rezultatele repartizării computerizate

Ce soluții au la îndemână elevii care nu au luat Bacalaureatul?

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Educatie