10 moduri de a te încălzi fără gaz sau electricitate
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/10/164365837_m.jpg)
Pe măsură ce începem să ne îndreptăm spre lunile mai reci ale anului, este esențial să ne păstrăm căldura în casă. Dar, pe măsură ce facturile la energie încep să crească și mai mult odată cu criza energetică, multe case aleg să folosească mai puțină energie. Astfel, potrivit Build Pass, să știi cum să îți păstrezi casa caldă fără gaz sau electricitate este incredibil de important pentru iarna 2022.
Întreruperile de curent sunt, de asemenea, un alt aspect pentru care trebuie să te pregătești, însă nu trebuie să te temi, deoarece există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține casa confortabilă și caldă.
Cum poți să te încălzești fără gaz și electricitate?
Astupă fisurile și crăpăturile
S-ar putea să nu observi acest lucru în fiecare zi, dar micile fisuri și crăpături din jurul ferestrelor și ușilor casei tale pot lăsa să intre mai mult aer rece decât crezi. Folosește prosoape sau alte materiale groase similare pentru a bloca curenții de aer și a menține camerele calde.
Ia în considerare geamurile duble sau triple
Geamurile duble/triple reprezintă o modalitate excelentă de a păstra căldura în casă și de a reduce poluarea fonică. Geamurile triple îți vor permite să menții temperatura în casă prin crearea unei etanșeități care reduce curenții de aer.
Investește în perdele groase
O modalitate de a evita pierderea de căldură prin fereastră în timpul iernii este să investiți într-un set de perdele grele și groase care pot fi închise seara, reținând căldura în interior.
Lasă lumina soarelui să pătrundă în timpul zilei
Ține jaluzelele sau perdelele deschise în timpul zilei, dacă ai posibilitatea. Acest lucru va permite luminii solare să pătrundă în casă pentru a încălzi camerele în mod natural. Noaptea, trage jaluzele sau perdelele pentru a păstra aerul cald înăuntru și a opri curenții de aer.
Verifică eficiența coșului tău de fum
Șemineele deschise pot fi o formă semnificativă de pierdere de căldură pentru o casă. Un coș de fum fără clapetă închisă sau excluzător de tiraj poate duce la un curent de aer rece și la pierderi de căldură în timpul lunilor de iarnă. Poți opri coșul de fum făcând lucruri cum ar fi închiderea clapetei din coșul de fum între focuri sau folosirea unui excluzător de tiraj pentru ca balonul de fum să se etanșeze.
Închide camerele nefolosite
Păstrarea ușilor închise ale încăperilor nefolosite va împiedica pătrunderea aerului rece în restul casei și va reține căldura generată în zonele mai mici.
Ia în considerare încălzirea solară
Sistemele de încălzire solară sunt o modalitate excelentă de a încălzi casa fără energie electrică. Descrise sub denumirea de panouri, aceste dispozitive folosesc soarele pentru a produce căldură în casă. Deși sunt destul de scumpe, poți să investești într-un singur panou și să-l folosești pentru a încălzi camera în care te afli cel mai mult și apa caldă.
Schimbă păturile și hainele
Fără energie electrică pentru a încălzi casa, corpul dumneavoastră poate simți rapid temperaturile exterioare și se va strădui să rămână cald. O haină în plus și folosirea păturilor va fi una dintre cele mai simple modalități de a te asigura că îți va fi cald în lipsa energiei electrice. Halatul de casă va deveni cel mai bun prieten.
Izolează întreaga casă
Până la jumătate din căldura dintr-o casă poate scăpa prin acoperiș, pereți, ferestre și podea dacă o clădire nu este izolată. Izolația este echivalentul punerii unei pături mari în jurul casei: pereți, acoperiș, podea, ferestre și uși, ajutând la menținerea temperaturii din interior la nivelul dorit.
Setează cronometre pentru încălzire
Setarea unor temporizatoare pentru încălzire și apă caldă îți vor permite să controlezi momentul în care sistemul pornește și se oprește. Acest lucru este extrem de util, deoarece înseamnă că poți programa încălzirea centrală pentru a se adapta la modul în care îți folosiți casa zilnic. Dacă nu ești acasă, nu este nevoie ca încălzirea să fie pornită, iar facturile de energie vor fi mai mici.
Foto: 123RF
Vezi şi ce este și cum se folosește cardul de energie!