Violența domestică va fi pedepsită mai dur! Cei care își bat partenerele vor primi mai mulți ani de închisoare

Anual, mii de femei din România devin victimele violenței domestice, însă din păcate legile permit ca agresorii să fie în continuare liberi. Din fericire însă, această situație dramatică s-au putea schimba în curând.

Procurorii vor putea trimite mai ușor în judecată agresorii și dacă vor fi găsiți vinovați, potrivit unui nou proiect legislativ. Mai mult, în acest caz aceștia riscă pedepse de până la șapte ani de închisoare.

„Dădea doar la cap. Deci nimic care să lase vânătăi. Tras puternic de cap, iar ultima bătaie care a fost cea mai cruntă: efectiv m-a luat de păr – el e mai înalt mai solid – eu eram mai slabă la vremea respectivă şi m-a trântit de pământ de trei ori. M-a îmbrâncit de perete, m-a lovit, şi a dat sângele. Având şi o geacă albă pe mine, eram plină de sânge şi nu-mi dădeam seama de unde şi eram toată julită pe mâini, pe faţă', a povestit o femeie, victimă a violenței domestice, conform digi24.ro.

Declarațiile femeii sunt de-a dreptul șocate. Ea a fost bătută cumplit de mai multe ori de fostul soţ, după ce relaţia lor s-a destrămat din cauza unor probleme financiare. Ulterior, a reuşit să fugă de acasă împreună cu fiicele sale. Cu toate că au trecut patru ani de atunci, agresorul continuă să fie un pericol pentru ea.

„Liber, munceşte, nu are nicio treabă, mă ameninţă în continuare', a spus femeia.

Femeia susține că făcut nenumărate plângeri penale împotriva lui, dar toate dosarele penale au fost clasate, iar fostul soț a scăpat. Medicii i-au acordat doar patru zile de îngrijiri medicale, drept urmare faptele agresorului nu au fost considerate grave de procurori.

„Pe bătaia cea mai cruntă posibilă IML -ul nu mi-a dat nicio zi. Practic nu mi-a dat nicio zi cu toate că am stat cu guler cervical, nici măcar o zi, motiv pentru care nici poliţia nu face nimic, în momentul în care vede că nu ai nicio zi sau ai 4-5 zile', a mai explicat femeia.

Cu un asemenea calvar, se confruntă mii de femei. În ultimii patru ani au crescut cu o treime plângerile depuse la poliţie. Din păcată, însă doar 5% ajung însă în instanţă, iar numărul condamnaţilor este şi mai mic.

Mai mult decât atât, destul de des medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au observat pacienţi cu urme de loviri şi alte violenţe pe corp, care nu sunt cauzate în urma unui accident şi au anunţat poliţia. Din păcate, însă autoritățile nu au putut să facă nimic în aceste cazuri, mai ales atunci când victima a refuzat să depună plângere penală şi numărul de zile de îngrijiri medicale acordate victimelor nu a depăşit 90 de zile.

Asociaţia Necuvinte, care luptă împotriva violenţei domestice, dorește înăsprirea legislaţiei. Astfel, asociația a cerut ca dosarul penal să se deschidă la 30 de zile îngrijiri medicale şi nu la 90 cum se face în prezent. În acest fel, statul se va putea sesiza si din oficiu, chiar dacă de frică victimele îşi retrag plângerea.

„Noi am avut cel mai grav caz al nostru. 45 de zile de îngrijiri medicale. Vorbim de traume multiple şi de pierderea sarcinii, pentru că a fost bătută cu picioarele în burtică. Şi nu a fost faptă gravă, pentru că s-a încadrat conform actualului Cod Penal la categoria loviri şi alte violenţe, nu la vătămare corporală. În mare parte parchetul dă neînceperea urmăririi penale fără ca tu să îţi retragi plângerea şi mii de dosare mor, pur si simplu sunt clasate', a spus Simona Voicescu, președinta Asociației Necuvinte, conform sursei citate.

Potrivit noilor propuneri legislative, agresorii pot ajunge după gratii chiar şi pentru şapte ani.

Puțini știu că România a fost condamnată la CEDO săptămâna trecută pentru că a eșuat în a proteja o victimă de agresorul ei. În hotărâre, Curtea a precizat că autoritățile chiar au acuzat victima că a provocat agresorul, nu au emis ordinele de protecție solicitate de ea și i-au refuzat cererea pentru un avocat din oficiu. Judecătorii CEDO au criticat România pentru că nu a implementat legislația în domeniu, dar și pentru faptul că nu au luat în serios dimensiunea fenomenului violenței domestice în România.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Ce se întâmplă dacă fierbi semințele de pepene roșu? Acest truc rezolvă foarte multe probleme

5 greșeli frecvente care îți conferă un aspect îmbătrânit. Nu-i așa că le-ai făcut și tu?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri