Vinetele
Plante native din India, vinetele se prezinta sub diferite forme si dimensiuni.
Nutritie
– Nu au un continut de vitamine ridicat dar in schimb prezinta cantitati insemnate de fibre;
– O vanata de marime medie contine aproximativ de 38 calorii.
Cum alegi
– Cumpara vinete cu coaja neteda, tare si lucioasa de culoare violet inchis spre negru;
– Cauta-le pe cele ce par proaspat culese;
– Vanata trebuie sa aiba o greutate in conformitate cu marimea ei;
– Alege-le pe cele de lungime medie (15-20 cm), fara pete sau semne de posibil inghet.
Cum le pastrezi
– se depoziteaza de obicei la temperaturi scazute sau chiar in congelatoare pe o perioada de pana la cinci zile;
– nedepozitate corespunzator, gustul lor devine amar.
Cum le gatesti
– Atat coaja cat si miezul sunt comestibile, dar daca preferi pielita poate fi indepartata;
– Miezul se poate prepara prin fierbere, inabusire, coacere sau chiar la gratar;
– Pentru un gust mai delicat este de preferat sa fie coapte in coaja lor;
– Devin adevarate delicatese culinare cand sunt combinate cu rosii, ardei, masline, oregano sau lamai.