Varza
Intalnita des in bucataria traditionala, varza s-a remarcat inca din antichitate pentru beneficiile sale terapeutice.
Cum o alegi:
– Varza pe care o alegi trebuie sa fie suficient de tare, frunzele compacte, culoarea uniforma si sa nu aiba pete.
Nutritie:
– Este o sursa bogata de vitamina A, C si E si fibre ce asigura sanatatea celulelor;
– Contine putine calorii – in jur de 25 calorii la 100 g;
– Mai contine zaharoza, fructoza si glucoza;
– 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A;
– contine toate elementele din grupa vitaminei B : B1, B2, B3, B5, B6 si B9, cunoscute ca si elemente anticancerigene;
– continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, iod, cupru, mangan si sulf;
– Prin continutul bogat de saruri minerale, varza asigura vitaminele si mineralele indispensabile organismului in sezonului rece.
Beneficii:
Un consum regulat de varza are efecte benefice in prevenirea cancerului de colon, stomac si esofag. Fibrele continute de varza sunt abundente fiind compuse in majoritate din celuloza.
Aceste fibre au capacitatea de stimulare a intestinului si previne constipatia. Varza este un aliment impotriva aciditatii gastrice, este nutritiv, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance in stare cruda.
Cum o pastrezi:
Se pastreaza cu usurinta in frigider pe o perioada de pana la o saptamana. Este de preferat ca frunzele exterioare sa fie pastrate cu scopul ca acestea sa retina umezeala. Cand se utilizeaza se spala si se taie in patru parti.
Foloseste-o in salata si taiata marunt sau, daca vrei, pune-o sa fiarba in apa sarata pentru cinci sau sapte minute. Apoi adauga peste, unt, patrunjel si piper. Evita sa prepari mancarurile cu varza si carne, care ar putea avea rezultat tulburari digestive.