Vindecarea holistică

cristin galustyan

O serie de tehnici de vindecare emoțională și fizică reunite sub numele The Journey („Călătoria) generează de curând un val de interes în întreaga lume, demonstrând că trăirile sufletești sunt cele implicate în apariția bolilor.

cristin galustyan

În urmă cu 20 de ani, creatoarea metodei „Calatoria, Brandon Bays, expertă în vindecare holistică, a traversat un moment cumplit în care medicii i-au descoperit o tumoră de mărimea unei mingi de baschet și i-au indicat operație de urgență, deși nimeni nu-i mai dădea prea multe șanse de viață.

Acesta a fost punctul în care a pornit pe propriul drum către vindecare, reușind singură să elimine complet tumora în doar șase săptămâni. Autovindecarea a fost o experiență radicală care i-a transformat întreaga viață, pe care a împărtășit-o într-o carte – „Călătoria – și a făcut-o să definitiveze o serie de tehnici terapeutice, învățându-i pe oameni cum să-și gestioneze emoțiile, astfel încât să nu le afecteze sănătatea.

Metodele puse la punct de Brandon Bays, considerate unele dintre cele mai de succes căi de acces către legătura invizibilă dintre emoții și sănătate și către potențialul vindecător existent în fiecare dintre noi, sunt aplicate în lume și în România de medici, psihologi, pedagogi, terapeuți și chiar mai mult, orice persoană le poate învăța și poate ulterior să lucreze cu sine și cu cei apropiați.

Doctorița Cristina Răduță, medic specialist medicină de familie cu competențe în apifitoterapie, ayurveda și acupunctură, aplică, împreună cu psihologul Patricia Cihodaru, terapia de vindecare psiho-emoțională Bays. Ea spune că a descoperit cu ani în urmă că tehnica este profund eliberatoare în plan emoțional și cu efecte vindecătoare în plan fizic, efecte care s-au păstrat permanent.

„Metoda a devenit, adaugă doctorița Răduță, „în practica mea un instrument util de echilibrare psihică și vindecare fizică a pacienților mei. Pare greu de crezut, dar cei care au parcurs pașii terapiei spun că tehnicile Bays sunt eficiente și au rezultate durabile: suferinzi de boli operate și-au ajutat enorm vindecarea, altora le-au dispărut dureri cronice vechi de ani de zile, sunt pacienți bolnavi de cancer, cărora medicii le mai dădeau câteva luni de trăit și care au supraviețuit cumplitei boli folosind „Călătoria ca adjuvant în tratamentele lor, sau persoane cu depresie și anxietate cărora le-au dispărut simptomele după prima ședință.

Exercițiile holistice Bays pot fi aplicate ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni fizice. De la dependențe, fobii și traume până la anxietate, depresie ori atacuri de panică ori la afecțiuni fizice: noduli mamari și tiroidieni, fibroame, chisturi, infertilitate sau anumite forme de cancer.

Mai mult, creatoarea metodei a proiectat și o versiune a tehnicilor adaptate pentru copii, considerând că eseori iritabilitatea acestora, nemulțumirea, timiditatea sau performanțele șclare scăzute ascund emoții și evenimente care i-au marcat.

Copiii au astfel șansa de a se vindeca de boli, frici, fobii, comportament ostil, anxietate și traume în urma divorțului părinților, a plecării acestora la muncă în străinatate sau chiar a decesului cuiva drag. „Puțini dintre noi putem să privim lumea ca prin ochii altcuiva, să ne punem în pielea altora.

De aceea, adesea, nu-i putem înțelege pe oamenii complexați de o nepotrivire oarecare, de o operație ce le-a lăsat o urmă ori de un defect fizic mai mic sau mai mare, povestește Cristin Galustyan, de profesie psiholog, una dintre persoanele care au trăit o vindecare prin metodele Bays, după ce o boală sfârșită cu o operație dificilă părea că o va condamna la nemișcare, iar stresul trăit a aruncat-o undeva la limita disperării.

„Acum patru ani am suferit o operație la genunchiul stâng și am avut nevoie de un transplant osos. Dar după intervenția chirurgicală nu am mai simțit piciorul, de sub genunchi până la degete. Simțeam doar degetele de la picioare și o mică parte din călcâi. Am făcut fizioterapie zilnic și, cu mare dificultate, după un an și jumătate, abia reușeam să îmi folosesc piciorul, în vreme ce doctorii mi-au spus să ma obișnuiesc cu asta, pentru că atât s-a putut recupera din funcționalitatea piciorului.

Era o senzație cumplită, îmi este dificil să explic cum mă simțeam, cât de deprimată eram și nici acum nu realizez modul în care gestionam această situație. Îmi amintesc că obișnuiam să verific dacă piciorul meu era încă acolo, pentru că aveam senzația că acea parte a trupului meu lipsea.

Dar cum lucrurile se întâmplă întotdeauna la momentul potrivit și nu noi suntem cei care decidem, am descoperit metoda lui Brandon Bays și iata-mă la Seminarul Journey Intensive, un loc în care am descoperit că puterea și curajul nu se măsoară întotdeauna după numarul medaliilor și al victoriilor, ci, mai des, în greutățile pe care le depășim, în puterea de a ne mobiliza pentru a ne înfrunta suferințele și propriii demoni care ne construiesc dramele personale.

Uluitor, după a doua zi a seminarului Bays, am simțit ceva sub genunchiul stâng, pentru prima dată după doi ani și jumătate. M-am uitat surprinsă și chiar șocată și am văzut piciorul colegei mele care ma atinsese din greșeală… Iar eu îi simțisem atingerea. Am fost convinsă că voi reuși, că vindecarea era posibilă și că asta era calea.

Au urmat două luni ceva mai dificile, în care aveam dureri și piciorul meu se umflase, dar aplicând tehnicile Bays, am început să îmi simt tot piciorul și să îl folosesc tot mai bine. Acum, după un an, piciorul meu este normal, îl simt și îl folosesc fără niciun efort.

Am devenit o persoană mai bună pentru soțul și fiul meu și am reluat chiar lecțiile intensive de salsa și bachata, o pasiune din copilărie, spune Cristin, care a decis acum să devină și ea practician, adaugând ca un nou seminar, dedicat vindecării cauzelor depresiei, va avea loc din 30 octombrie.

 

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Thejourney-romania.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate