Victimele colaterale ale pandemiei: pacienții cu cancer și cu AVC

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, prof. univ. dr. Gheorghe Iana este unul dintre cei mai apreciați experți în imagistică din România. Este medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, având competențe în RMN și CT, precum și supraspecializare în Neuroimagistică.

Invitat în cadrul emisiunii Interviurile Avantaje, prof. dr. Gheorghe Iană a ținut să precizeze că în România situația pacienților oncologici este la ora actuală, una dramatică.

“Dacă privim statistic cifrele cu prezentările la camera de gardă, constatăm că pe perioada pandemiei, numărul pacienților oncologici a scăzut cu 30% până la 50% față de anul precedent.

Asta nu înseamnă că numărul îmbolnăvirilor a scăzut, ci adresabilitatea a scăzut prin faptul că pacienții au evitat să ajungă într-un mediu spitalcesc, pe de-o parte; pe de altă parte pandemia aceasta ne-a împins în izolare, părinții stau separați de copii, vorbim de părinți vârstnici, singuri acasă care sunt descoperiți târziu că au făcut un accident vascular, este o dramă și nu trebuie ocolit adevărul.

Pandemia a însemnat și pierderea de vieți care ar fi putut fi salvate în condiții normale. Spitalele sunt pregătite dar un vârstnic care stă singur acasă, până anunță pe cineva, se gândește că poate îi trece, și ajunge în imposibilitatea de a mai putea să anunțe.

Pentru că evoluția în accidentul vascular cerebral este rapidă. Debutul este brusc și dacă familiile ar fi fost unite vedeau această modificare. Sau dacă aveau posibilitatea să se viziteze mai des, exista o comunicare mai apropiată cred că lucrurile aceastea nu s-ar fi întâmplat. (…)

Foto: Shutterstock

Vezi și:

Se recomandă un CT pulmonar după Covid?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Video