Viața mea intimă a murit, eram irascibilă și mă temeam că am o tumoare pe creier. „Menopocalipsa” nu este sfârșitul vieții tale
Cu tulburări de vedere și fără nici o putere în picioare, Amanda Thebe s-a prăbușit pe podeaua dormitorului ei.
„A trebuit să mă țin de perete și să mă târăsc pe podea. S-a întâmplat atât de repede. Am avut vertij și amețeli și am zăcut două zile', își începe ea povestea.
Deși a crezut inițial că pur și simplu a exagerat cu un antrenament intens, Amanda suferea de fapt de efectele perimenopauzei, care apare cu câțiva ani înainte ca o femeie să ajungă la menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogen.
În ciuda faptului că s-a bucurat întotdeauna de o sănătate excelentă, fiind antrenor personal, simptomele ei au început brusc în 2012, când avea 42 de ani.
„Prima oară s-a întâmplat imediat după un curs de box extrem de dur, dar când s-a întâmplat și în următoarele săptămâni, mi-am dat seama că nu sunt efectele exercițiilor fizice, ci ceva mai grav. Îmi pierdeam puterea fizică atât de mult încât nu mai puteam merge câteva ore', a declarat Amanda Thebe, potrivit The Sun.
„Era ca și cum ceva s-a ofilit încet și a murit în mine'
Amanda, acum în vârstă de 51 de ani, a început, de asemenea, să se confrunte cu migrene severe și a dezvoltat un temperament irascibil, care a făcut-o să țipe la cei doi fii și la soțul ei Stuart, de 48 de ani.
„M-am purtat oribil cu el. Este o persoană răbdătoare, amabilă, dar nu știam dacă mai vreau să fiu cu el. Am pus la îndoială totul în viața mea, inclusiv căsătoria noastră. Într-o noapte i-am spus că urăsc felul în care era întotdeauna atât de deschis. După aceea, m-am gândit: `dar acesta este de fapt unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult la el`.'
Și viața sexuală a cuplului a suferit inevitabil. „Era ca și cum ceva s-a ofilit încet și a murit în mine. Sexul nu dispăruse complet, iar apatia a venit peste mine. Nu era că nu voiam să fac sex cu soțul meu, ci nici măcar nu mă gândeam să fac sex.'
Amanda, originară din Middlesbrough, dar locuiește acum în Canada, după ce ea și soțul ei s-au mutat inițial în SUA în 2001, a fost profund îngrijorată și a suferit o serie de investigații medicale.
„Am investigat simptomele mele și vărul meu care lucra în radiologie a crezut că aș putea avea o tumoare pe creier. Dar testele nu au dezvăluit nimic. Pe măsură ce timpul trecea, m-am retras și am fost cuprinsă de depresie. M-am întrebat: `Voi fi această vacă oribilă, nenorocită, pentru tot restul vieții mele?`', a mai declarat Amanda.
În cele din urmă, în 2014, o întâlnire de rutină cu ginecologul ei a oferit în cele din urmă câteva răspunsuri.
„I-am spus totul și a spus că sunt la perimenopauză. În loc să primesc bufeuri tipice, simptomele mele erau toate neurologice. El a spus că ceea ce se întâmplă este destul de tipic, așa că a fost cu atât mai descumpănitor că atât de mulți specialiști nu au reușit să diagnosticheze perimenopauza. Am fost incredibil de ușurată să știu ce nu e în regulă și că nu-mi pierd mințile.'
În ciuda faptului că a avut Long Covid anul trecut, sănătatea ei generală a revenit și viața sexuală a cuplului și-a revenit.
„Această latură a lucrurilor s-a îmbunătățit cu adevărat, dar a trebuit să analizez lucrurile și să înțeleg mai multe despre funcția creierului, deoarece o mare parte din schimbările experimentate de femei se întâmplă la nivel neurologic. Creierul schimbă dimensiunea și forma pentru a face față estrogenului în scădere, iar acest lucru afectează modul în care ne simțim.'
„Este ca un puzzle gigant și cred că alegerile stilului de viață, cum ar fi mâncarea pe care o consumăm, modul în care gestionăm stresul, somnul și exercițiile fizice, ne pot ajuta să potrivim piesele împreună. Vreau ca femeile să știe că tranziția către cealaltă parte a menopauzei este eliberatoare. Deși schimbă viața pentru majoritatea femeilor, nu trebuie să fie sfârșitul vieții.”
Foto: Instagram