Veta Biriș despre mâncarea supremă: “Poate pare sărăcăcios dar nu există ceva mai bun decât…”

S-a căsătorit, așa cum cerea tradiția, la 17 ani. Astăzi are 71 de ani și a intrat în conștiința poporului român drept cea mai bună voce care ne-a încântat cu versurile Doamne, ocrotește-i pe români!

Locuiește în Căpâlna jud. Alba într-o gospodărie pe care o muncește cât e ziulica de lungă. Vorbește cu bucurie de treburile din grădină și livadă și spune cu convingere că nu se poate altfel, că așa s-a pomenit. Că așa e firea lucrurilor.

Cum să fii femeie şi să nu ştii să gă­teşti?!  spune Veta Biriș într-un interviu pentru Formula AS. Văd azi tot felul de fetişcane machiate, de nu le recu­noaşte nici mama lor, care spun cu mândrie că ele nu ştiu a găti. Nimic. Ba mai mult, spun că nu „se înjo­sesc' să pună un blid cu mân­care în faţa soţilor lor. 

Despre frumusețea lucrurilor simple Veta Biriș pare a ști mai multe decât spune. Cumva, tradițiile pământului și rostul vieții s-au împământenit departe de forfota marilor orașe. Acolo viața se scurge după alte legi, puțin știute de orășenii moderni.

Eram patru fraţi, iar dacă ne dădeau patru bomboane, eram cei mai fericiţi prunci. Mai bucură acum un copil în felul acesta dacă poţi!… Da, ştiu, sunt alte vremuri… dar ne îmbuibăm, ne umplem de lucruri inutile, cumpărăm, cum­părăm, iar ceea ce e simplu, frumos, uităm.

Doamna cântecului popular cântă în biserică de o viață întreagă, astfel și-a crescut cei doi băieți, la fel își învață și nepoții, cu frică de Dumnezeu, fiind iubită și respectată de întreaga comunitate locală. A prins vremurile grele ale istoriei noastre, într-o familie cu 8 frați, cu tatăl pe front în al doilea război mondial, dar cumva, viața i-a fost cel mai bun prieten și a călit-o pregătind-o pentru timpuri mai puțin prietenoase.

Poate pare sărăcăcios, dar vă zic, nici că există ceva mai bun decât mămăliga prăjită, caldă, unsă cu magiun. 

Foto: Facebook

Citeste și:

Veste șocantă: Alex Bodi a fost denunțat de fosta soție!

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete