Veste proastă pentru profesori, la început de an! Îşi vor primi salariile cu întârziere

Ministrul Educației, Liviu Pop, le-a dat o veste nu tocmai bună profesorilor. El a scris un mesaj pe Facebook prin care a anunțat că toți profesorii din învăţământul preuniversitar îşi vor primi cu întârziere salariile.

Anul trecut, dascăli primeau salariile pe data de 9, însă începând cu anul 2018, ei vor primi banii pe data 14. Profesorii sunt nemulțumiți de această veste și au reclamat că au fost anunțați de această modificare abia pe data de 5 ianuarie, iar din cauza acestei schimbări vor avea probleme cu plata ratelor și a facturilor.

Profesorii îşi vor primi salariile cu întârziere

Această întârziere a lefurilor cadrelor didactice este cauzată e schimbarea mecanismului de plată, conform adevarul.ro. Până acum salariile erau achitate de primării, iar de acum încolo vor fi plătite de Ministerul Educaţiei prin intermediul inspectoratelor şcolare.

„Toţi angajaţii din învăţământ vor primi în 12 sau 15 Ianuarie 2018 salariile aferente lunii Decembrie 2017. În conformitate cu ordinul MFP 86/28.01.2005 completat cu ordinul MFP nr 398/7.03.2017 data de plată a salariilor pentru Ministerul Educaţiei Naţionale şi unităţile finanţate de acesta este 14 a lunii curente, pentru luna precedentă. Potrivit OUG 90/2017 s-a aprobat că plata salariilor pentru personalul din unităţile de învăţământ se va face din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Astfel, începând cu luna ianuarie MEN va transfera lunar către inspectoratele şcolare, iar apoi acestea către şcoli, sumele pentru plata salariilor', a scris Liviu Pop pe pagina sa de Facebook.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi Laviniu Lăcustă a reclamat că abia pe 5 ianuarie s-a aflat de schimbarea datei de salariu a celor care lucrează în învăţământul preuniversitar. El a spus că salariile vor fi virate direct de Ministerul Educației Naționale în conturile Trezoreriei, urmând ca fiecare unitate în parte să îşi stabilească o programare a plăţii salariilor, potrivit Agerpres. Modificarea îi poate afecta pe cei care lucrează în sistemul educaţional preuniversitar, mai ales pe cei care au rate la bancă.

„Nu putem face nimic. Este o eroare de comunicare. Ar fi trebuit să fim avertizaţi. Am avut foarte multe semnale. Foarte mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ au credite la bănci, au facturi care trebuie plătite la timp. Nu ne mai miră nimic. Este clar o măsură care trebuia foarte bine gândită şi lumea trebuia anunţată pentru a avea discuţii cu băncile pentru a nu fi obligaţi să plătească penalităţi. Nu e vina oamenilor că nu îşi pot plăti creditele la data prestabilită. Asistăm la o nouă desconsiderare a celor din învăţământ pe care o fac în primul rând cei de la Ministerul Finanţelor', a mai declarat Laviniu Lăcustă, reprezentantul USLIP.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Nu-l pronunță pe R… ce-i de făcut?

Teste de inteligență pentru copii. Cât de isteț e al tău?

Ce spun specialiștii despre introducerea manualului unic: „Elevul poate folosi un manual alternativ, mai apropiat de stilul său de învățare'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Educatie