Veste mare pentru angajaţi: Aceştia vor fi plătiţi pentru orele petrecute în drum spre job

Nu sunt puţini cei care, locuind în oraşe mari, aglomerate, petrec foarte mult timp alergând de la un client la celălalt, încercând să rezolve într-un timp util mai multe sarcini.

Angajat catre munca

Cine beneficiază de acest aspect?

De pe indy100.com aflăm că cei de la Curtea Europeană de Justiţie au luat o decizie care avantajează angajaţii ce nu au punct de lucru. Această lege a venit în sprijinul salariaţilor, protejându-le „sănătatea şi siguranţa'.

Citeste si  TEST Angajat, freelancer sau angajator? Ce statut ţi se potriveşte?

Aşadar, orele petrecute de angajaţi către şi de la job  vor fi considerate drept ore muncite şi vor fi ca atare, remunerate.

O altă veste bună este cea care se referă la concediul medical al angajaților, care au acest tip de job.

Aceeași sursă ne precizează că dacă un angajat se îmbolnăvește în timpul concediului anual de odihnă, el va avea dreptul să își reprogrameze concediul. Lucrul care a dus la luarea acestei decizii este cazul lui Francisco Pereda din Madrid. El s-a îmbolnăvit exact când practic trebuia să plece în concediul de o lună, pe care și-l planificase din timp. Nemulțumit de refuzul angajatorului de a-și planifica încă o dată concediul, în decursul aceluiași an, Francisco a ales să-l dea în judecată pe patron.

Angajatul bolnav nu se poate bucura de concediul de odihnă

La aceea vreme, un reprezentant al companiei Unison a declarat și concluzionat pentru The Guardian că “dacă angajaţii sunt bolnavi, este evident că nu se bucură de vacanţă“, continuând cu “Ar trebui să fie permis ca aceştia să îşi ia timpul liber despre care s-a discutat atunci când se simt mai bine”.

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu această decizie a Curții Europene de Justiție.

Citește și Ce cauta de fapt angajatorii?

Sub acest aspect, un partener al firmei de avocatură Eversheds vine cu un contraargument: “Pericolul de abuz este clar – un angajat ar putea să îşi mărească dreptul la concediu declarând că este bolnav, deşi nu este adevărat”.

Totuși se pare că dacă au intrat deja în concediul de odihnă, angajații nu vor beneficia de mai multe zile de concediu dacă se îmbolnăvesc exact în aceea perioadă.

Din păcate pentru angajator și poate din fericire pentru angajat, legea nu specifică ce dovezi trebuie să aducă salariatul sau când ar trebui să-și anunțe șeful despre problema sa de sănătate.

Conform legii în vigoare, “dacă un angajat nu doreşte să îşi ia concediu anual în timpul unei perioade în care se simte rău, concediul trebuie să i se acorde într-o altă perioadă”.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri