Vergeturile – cicatrici permanente sau ” leziuni” tratabile ale epidermei?

Vergeturile sunt una dintre cele mai intalnite afectiuni. Se prezinta sub forma liniara si au culoare rosu-violacee sau alb-sidefie. In zonele afectate, epiderma este subtiata, exagerat de fina, iar suprafata are aspect ondulat.

Cum apar vergeturile?

Ceea ce poate parea ingrijorator este faptul ca vergeturile apar la orice varsta. Rezultatul este acelasi – deteriorarea si ruperea fibrelor elastice ale dermului – dar ceea ce difera sunt cauzele care provoaca aparitia lor.

In jurul varstei de 20 de ani, aproximativ 70% din adolescenti prezinta vergeturi, iar cauza este una dintre cele mai banale: cresterea. Mai exact, perioadele de crestere brusca, specifice varstei.

O data cu cresterea – normala dealtfel – organismul inregistreaza si fluctuatii in greutate. Pe scurt, atunci cand cresti, pielea trebuie sa se adapteze la modificarile organismului si elasticitatea joaca un rol foarte important. Daca sinteza de colagen si elastina este redusa, riscul de aparitie a vergeturilor creste exponential.

La 30 de ani, unul din motivele principale de aparitie a vergeturilor o reprezinta sarcina. Intinderea excesiva a pielii determina ruperea tesutului dermal si aparitia vergeturilor. In mod special, intre luna a treia si a sasea de sarcina pielea din zona abdomenului, a sanilor si a coapselor se confrunta cu o intindere progresiva si continua.

Sinteza de colagen si elastina – proteine esentiale pentru elasticitatea pielii – in cele mai multe cazuri nu prezinta aceeasi accelerare si astfel apar vergeturile.

La 40 de ani procesul de sinteza a colagenului si a elastinei incetineste, ca urmare a procesului natural de imbatranire. Din acest moment, orice variatie brusca de greutate prezinta risc de aparitie a vergeturilor. Vergeturile pot aparea si in urma dietelor. Orice dieta drastica presupune un efort din partea organismului, efort care se rasfrange si asupra pielii. O nutritie deficienta, cu alimente nesanatoase – faimosul "junk food"- sau cu privarea organismului de aportul normal de proteine, poate provoaca aparitia vergeturilor.

Un aspect interesant este faptul ca 40% dintre sportivii de performanta prezinta vergeturi. Motivul? Activitatea fizica intensa si sustinuta mareste secretia de cortizon si cortizol – doi hormoni care impiedica formarea de elastina si colagen. Studiile arata ca acesti hormoni poarta si o parte din vina aparitiei vergeturilor la 20 de ani, deoarece la pubertate nivelul hormonilor creste.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Frumusete