Variola maimuțelor, tot mai aproape de România. Cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă: „Vom avea cazuri de variola maimuțelor în Romania”

Variola maimuțelor a fost identificată la sute de oameni din 26 de țări. Unii oameni de știință susțin că ar fi circulat în liniște ani de zile înainte de apariția sa bruscă în întreaga lume.

Experții în boli infecțioase și oamenii de știință de la laboratoarele genetice caută urgent indicii pentru a explica de ce un virus care a fost găsit în Africa de Vest timp de o jumătate de secol și de obicei nu se răspândește ușor de la o persoană la alta a avut o apariție atât de dramatică și tulburătoare în ultima perioadă.

Infecția, care poate provoca leziuni dureroase pe tot corpul, care lasă cicatrici de durată, își desfășoară cursul la o persoană în aproximativ trei săptămâni. Cele mai multe dintre cazurile identificate în Europa și focarul din SUA au fost ușoare, unele atât de atipic de subtile încât au fost confundate cu alte infecții cu transmitere sexuală.

Variola maimuțelor în România

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că acest virus ar urma să ajungă și în România la sfârșitul sezonului estival. Mai mult decât atât, specialistul spune că pot exista totuși cazuri, însă medicii nu au reușit să le identifice, iar autoritățile nu zic nimic de teama reacției poporului.

„Când va ajunge? Probabil va fi confirmat până la finalul verii. Ce vor face autoritățile? Probabil nimic. Poziția oficială a Romaniei este în prezent negarea riscului epidemic și măsurile de sănătate publică sunt strict pasive, bazate pe gestionarea cazurilor care ajung în spital. Nu mai avem nici legislația necesară pentru a izola bolnavii infecțiosi și a împiedica răspândirea comunitară a unei boli contagioase.

Lăsând virusul SARS-CoV-2 să circule liber în România am decis automat să lăsăm toți virușii să circule liber. Vom avea deci cazuri de variola maimuței în România până în toamnă. Înseamnă că vom avea și o epidemie? Nu!', a scris Octavian Jurma pe Facebook, potrivit FANATIK.

De asemenea, cercetătorul susține că toți cei care s-au vaccinat împotriva variolei pot fi protejați împotriva variolei maimuțelor în proporție de 80%.

„Din fericire vaccinul împotriva variolei umane este eficient în proporție de 80% și împotriva variolei maimuței iar efectul durează decenii. Aceasta înseamnă că cei vaccinați până în anii 1970 au încă imunitate bună și e puțin probabil să facă boală.

Am avea deci nevoie de câteva sute de mii de doze disponibile pentru a vaccina tinerii și focarele dacă va fi nevoie. Noi am comandat doar 1,000 de doze pentru o amenințare clară și iminentă, însă am comandat milioane de doze de iodura de potasiu pentru o amenințare ipotetică și îndepărtată. Probabil că în acest moment guvernul se teme mai tare de gura negaționiștilor decât de riscul neglijării acestei amenințări', a mai precizat cercetătorul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri