Vara in Cetatea Ponorului

Vara in Cetatea Ponorului

OlteniaCand vantul cald de la vest curata si ultimele pete de zapada de pe muntii din Oltenia, e semn ca vara a sosit.

In satele si padurile de la poale se aude din nou zgomotul talangilor de la turmele de mioare si latratul cainilor dornici sa urce la munte.

Livezile, acum ninse de albul florilor, prind si ele viata, si toata natura te imbie parca sa pornesti la drum. Va propun o calatorie in sudul Olteniei, intre Targu -Jiu si Platoul Mehedinti, cel vesnic batut de vanturi, numit de localnici "tinutul celor 10 comori".

Pe urmele lui Brancusi
Vom porni din Targu-Jiu, orasul de la poalele Parangului, renumit pentru ansamblul sculptural realizat de Brancusi in memoria soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Putini stiu ca ansamblul se compune din 47 de piese concepute de Brancusi, din Calea Eroilor si din Biserica Sfintii Petru si Pavel. Componentele ansamblului sunt dispuse astfel incat o persoana asezata la Masa Tacerii, care priveste peste Poarta Sarutului, sa poata vedea Crucea Bisericii suprapusa peste axul Coloanei Infinite.

Masa TaceriiDupa vizita obligatorie in cele doua parcuri care adapostesc sculpturile lui Brancusi, pornim pe soseaua ce leaga orasul de Baia de Arama, DN 67D.

Dupa 19 km in care soseaua strabate livezi si paduri de gorun infrunzite, ne abatem la nord, spre comuna Runcu, pe care o depasim si intram in cheile Sohodolului. Printre crestele Muntilor Valcan, raul Sohodol a sapat chei impresionante, unice in felul lor, care sunt strabatute de o sosea asfaltata.

Valea stancoasa modelata de vant si ape are un aspect selenar si o multime de forme spectaculoase, cu nume ciudate: Cuptorul, Steiul, Narile. Inelul, formatiune modelata de vanturi, strajuieste singuratic valea, in care apele continua sa modeleze stanca. In capatul vaii te asteapta complexul Bucium, unde poti gasi loc de odihna si popas. Intr-o plimbare, de data asta pe jos, poti ajunge pana la locul de unde isi incepe calatoria apa Sohodolului.

Revenind in soseaua nationala, dupa ce parcurgem alti 10 km, ajungem la Pestisani. Un indicator ne arata ca mai sunt 3 km pina la Hobita, satul natal al lui Constantin Brancusi.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta