Vara in Cetatea Ponorului

Vara in Cetatea Ponorului

OlteniaCand vantul cald de la vest curata si ultimele pete de zapada de pe muntii din Oltenia, e semn ca vara a sosit.

In satele si padurile de la poale se aude din nou zgomotul talangilor de la turmele de mioare si latratul cainilor dornici sa urce la munte.

Livezile, acum ninse de albul florilor, prind si ele viata, si toata natura te imbie parca sa pornesti la drum. Va propun o calatorie in sudul Olteniei, intre Targu -Jiu si Platoul Mehedinti, cel vesnic batut de vanturi, numit de localnici "tinutul celor 10 comori".

Pe urmele lui Brancusi
Vom porni din Targu-Jiu, orasul de la poalele Parangului, renumit pentru ansamblul sculptural realizat de Brancusi in memoria soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Putini stiu ca ansamblul se compune din 47 de piese concepute de Brancusi, din Calea Eroilor si din Biserica Sfintii Petru si Pavel. Componentele ansamblului sunt dispuse astfel incat o persoana asezata la Masa Tacerii, care priveste peste Poarta Sarutului, sa poata vedea Crucea Bisericii suprapusa peste axul Coloanei Infinite.

Masa TaceriiDupa vizita obligatorie in cele doua parcuri care adapostesc sculpturile lui Brancusi, pornim pe soseaua ce leaga orasul de Baia de Arama, DN 67D.

Dupa 19 km in care soseaua strabate livezi si paduri de gorun infrunzite, ne abatem la nord, spre comuna Runcu, pe care o depasim si intram in cheile Sohodolului. Printre crestele Muntilor Valcan, raul Sohodol a sapat chei impresionante, unice in felul lor, care sunt strabatute de o sosea asfaltata.

Valea stancoasa modelata de vant si ape are un aspect selenar si o multime de forme spectaculoase, cu nume ciudate: Cuptorul, Steiul, Narile. Inelul, formatiune modelata de vanturi, strajuieste singuratic valea, in care apele continua sa modeleze stanca. In capatul vaii te asteapta complexul Bucium, unde poti gasi loc de odihna si popas. Intr-o plimbare, de data asta pe jos, poti ajunge pana la locul de unde isi incepe calatoria apa Sohodolului.

Revenind in soseaua nationala, dupa ce parcurgem alti 10 km, ajungem la Pestisani. Un indicator ne arata ca mai sunt 3 km pina la Hobita, satul natal al lui Constantin Brancusi.
 

Hobita si Manastirea Tismana
In Hobita poti vizita casa memoriala a lui Brancusi, care din 1970 adaposteste un muzeu cu o colectie de albume, scrisori, fotografii si documente despre viata parintelui sculpturii moderne. Poti afla de la custodele muzeului o multime de amanunte interesante din perioda copilariei si tineretii artistului, cand acesta isi cauta, nu rareori aventuros, un drum propriu in viata.

TismanaParasim Hobita si revenind in sosea, ajungem la Tismana, unde ne abatem din nou spre nord cativa km, pentru a vizita celebra manastire. Alba si zvelta, asezata pe un picior de munte ascuns, Manastirea Tismana – intemeiata la 1378 – este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca si a avut un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe aici timp de 600 de ani.

De-a lungul secolelor, manastirea a suferit multe stricaciuni si refaceri, care i-au afectat structura si bogatia, dar in muzeu sunt inca numeroase obiecte din vremea voievozilor Basarabi si a boierilor instariti care au contribuit la renasterea ei. Iar daca sarbatorea Pastelui va aduce in preajma unui loc atat de special, o veti trai sigur la alta intensitate.

Cula GlogovaCula Glogova
Continuand calatoria pe meleagurile Olteniei, ne abatem din nou, de data asta spre sud, cale de 10 km, pe drumul ce duce spre orasul Motru, pentru a vizita cula Glogova. Cladiri inalte, cu ziduri groase si varuite, strapunse de ferestre si metereze de tragere, culele erau locuinte boieresti menite sa-i protejeze pe ocupantii lor de vitregiile vremurilor in care spahiii si haiducii faceau legea la sud de Dunare.

Cula Glogova si-a pierdut mult din aspectul original, dar are inca ceva din indaratnicia cu care isi apara stapanii. Lasam in urma vremurile cu haiduci si domnite si ne indreptam – revenind in DN 67D – spre Baia de Arama, aflata la cativa km. De aici urmam drumul ce urca spre Platoul Mehedinti, prin localitatea Ponoarele. Dupa o vizita la cunoscutul pod natural de piatra si la lacul Zaton, urcam 3 km pe un drum cu privelisti superbe asupra Platoului si a Muntilor Godeanu, pana la de-acum celebra rezervatie Padurea de Liliac.

Sute de tufe inflorite parfumeaza aerul locului de o frumusete deosebita. O retea de drumuri care pot fi strabatute numai pe jos sau cu o masina de teren duce spre alte locuri minunate, cu fanete, pesteri si ciresi infloriti.

Pestera Izverna
Situata la poalele muntilor Mehedinti, la o altitudine de 600 m, aceasta pestera este una dintre cele mai renumite din Europa pentru practicarea speologiei subacvatice si a fost filmata de Jacques Ives Cousteau in sectiunea "Explorari ale secolului al XX-lea" din filmul Muzeului Smithsonian din Washington. Parcurgerea Pesterii Izverna este foarte dificila.

Text si foto: Cristian Duminecioiu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta