Valea Prahovei – Cabiate, Como tur-retur. Daniel Stanciu a renunțat la mirajul italian pentru a se dedica iei muntenești

daniel stanciu ia munteneasca1SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 6

Daniel și Maria Stanciu sunt doi tineri de pe Valea Prahovei, în vârstă de 33, respectiv 28 de ani, care, ca mulți alții, și-au căutat norocul dincolo de granițele țării. 

Au muncit în Italia timp de 6 ani. Daniel a lucrat în domeniul certificării jucăriilor, la Institutului Italian de Siguranță a Jucăriilor. Câștigau bine, dar dorul de casă împletit cu convingerea că există un meșteșug care le-ar putea oferi un viitor și pe pământ românesc nu le-a dat pace.

Înapoi acasă pentru a-și îndeplini visul

Așa că, înarmați cu 15.000 de euro câștigați cu greu printre străini, s-au întors în România și i-au investit pentru a-și îndeplini un vis mai vechi: o afacere cu ii. Pasiunea pentru ii este lesne de înțeles. În familiile din care se trag cei doi, femeile țeseau astfel de cămăși pe care, însă, nu le foloseau decât pentru uzul propriu – le îmbrăcau doar duminica la biserică și la sărbători.

Sufletește, Daniel este împăcat și mulțumit cu ceea ce face. Financiar, lucrurile nu stau chiar cum și-ar fi dorit. “Banii cu care m-am întors din Italia i-am investit în materiale și în promovare și încă nu mi-am scos investiția. Dar fac ce-mi place. Noi trebuie să ne ocupăm de materiale – pânza topită, mătasea și mouline-ul pentru brodat, acele fine pentru broderia „în vârf de ac'. Tot noi ne ocupăm și de promovare, și de vânzare. Dar nu regret nimic!”, spune Daniel Stanciu.

De la cârpa de șters praful la ia muntenească

Pe Daniel Stanciu îl întâlnești la toate târgurile de profil din țară. E ușor de remarcat. Poartă o ie frumoasă strânsă în talie cu o cingătoare lată și ițari. Și nu poți să nu-i remarci însuflețirea cu care vorbește despre iile pe care le produce și le comercializează.

În prezent, soții Stanciu dețin o cooperativă în care lucrează aproximativ 60 de femei care locuiesc în satele de pe Valea Prahovei. Daniel și soția lui fac rost de materiale și de modele autentice din Muntenia. “Modelele sunt autentice, le-am găsit prin casă pe la mama, soacră, mătuși și alte femei în vârstă. Ștergeau praful cu bucăți de ie cusute de ele sau de bunicile lor”, mai spune Daniel. Aceste bucăți de ie pe care femeile le foloseau la… șters praful sunt folosite acum ca modele pentru iile create în cooperativa soților Stanciu.

Jumătate de an pentru o ie

Despre cât de migăloasă este realizarea unei ii nu mai este nevoie să amintim. Iile muntenești sunt cusute exclusiv de mână, astfel încât realizarea unei astfel de opere de artă durează minimum 2-3 luni, maximum 6-7 luni.

Iile create în cooperativa soților Stanciu sunt de trei feluri:  „Unele simple, de lucru, cum li se spunea pe timpuri, altele mai colorate, care erau de sărbătoare și se purtau la biserică, și iile de ceremonial, pe care femeile le purtau în ziua nunții sau la marile sărbători ale anului. Înainte era o rușine ca o fată care se mărită să nu aibă o ie cusută de ea'.

Iile muntenești create aici, pe Valea Prahovei, au ajuns să fie purtate în America, Emiratele Arabe, Canada, Australia și, evident, în țări europene (Italia, Spania, Franța).

Ieftine nu sunt, dar își merită fiecare bănuț. Sunt splendide, versatile și poartă în ele tradițiile și încărcătura spirituală a meleagurilor românești.

Citeste si 

Cristina Chiriac: „Mi-aș dori să pot învăța pe toată lumea să iubească ia românească'

La Blouse Roumaine, IA românească, mesager identitar în lume

A consemnat: Oana Anghel

Sursa foto: facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate