Vacanţe şi tradiţii de Paşte în România

BUCOVINA

De oriunde ai porni şi oriunde te vei opri, vei afla colţuri unice, locuri netrecute pe ghidurile turistice, mâncare românească tradiţională proaspătă şi gustoasă şi vei face o baie de spiritualitate în lumina marilor mânăstiri ortodoxe.

Voroneţul, Suceviţa, Humor, Putna, Moldoviţa… Un sejur printre locuri fascinante: Muzeul Oului din Vama (peste 3000 de ouă încondeiate şi sculptate), dar şi cel de la Moldoviţa, apoi Festivalul de la Ciocăneşti, atelierele de olărit ale familiei Mogopat din Marginea şi Colibaba din Rădăuţi ori târgurile din Boroaia şi Dolheşti. (carta.ro/cazare-bucovina).

În Bucovina se cere ca la Denia celor 12 Evanghelii din Săptămâna Patimilor, să mergi cu o sfoară nouă, pe care se face câte un nod, după citirea fiecărei Evanghelii.

Credinţa veche spune că sfoara cu cele 12 noduri este vindecătoare şi este leac împotiva febrei la copii şi adulţi.

DEFILEUL DUNĂRII

Drumul prin Defileu porneşte de la intrarea în Cazanele Mici şi coboară catre Ogradena şi golful Mraconia, locul de unde pornea drumul legiunilor române prin Dacia, apoi la turnurile scufundate ale cetăţii Tri Kule şi stâncile Grebenului, locul unde altădată marinarii ancorau şi făceau rugăciuni, căci urma coborârea în fioroasele Cazane Mari.

Peisajul, în perioada Paştilor, e de vis căci versanţii Dunării se îmbracă într-un covor de lalele, Laleaua de Cazane, specie unică pe glob, apoi pe rând în albul şi movul liliacului salbatic şi al stânjeneilor de stâncă.

Cazare şi detalii găseşti pe: www.clisuradunarii.eu

În Clisura Dunării şi în Banatul Sârbesc, credinţa veche spune că, începând din Joia Mare şi până la Rusalii, raiul şi iadul sunt deschise, iar sufletele celor plecaţi dintre noi umblă libere între cele două tărâmuri.

Femeile pregătesc acum colaci dulci, pe care îi împart, alături de ouă roşii şi fiertură de varză sau fasole.

LA UDAT DE FETE ÎN MARAMUREŞ

Tot ţinutul abundă în pensiuni unde poţi rămâne în ospeţie cât doreşti, întâmpinată cu pasca, ouă roşii, cozonac şi alte bucate savuroase, ori poţi încerca locurile de cazare din chilii sau arhondaricul mânastirilor de pe traseu.

Nu ocoli complexul mânăstiresc Bârsana, fără îndoială cel mai frumos din Maramureş şi unul dintre cele mai uimitoare din lume, cu explozia sa de turle şi porţi maramureşene, cioplite toate în lemn şi risipite parcă prin întreaga splendoare a Văii Izei, de la Pasul Călugărului, din coasta dealului, până către Podurile Strâmtorii. (Mai multe oferte pe: besttourism.ro)

Aici trăieşti pe viu „obiceiul stropitului“ care cere ca a doua zi de Paşti, băieţii să stropească fetele, iar acestea la rândul lor să le ofere daruri, căci se crede că nici unei fete nu-i va merge bine dacă nu este udată. Înainte vreme, stropitul se făcea cu apă de fântână, dar astăzi datina este ca fetele să fie udate cu parfum.

DOBROGEA VECHE

O cură de linişte departe de civilizaţie şi de tumultul cotidian, trăită pe drumurile către mare, de-a curmezişul Dobrogei, în tăcerea fără timp a Mânastirii de Creta, Celic Dere, sau în simplitatea „maicuţelor pescăriţe“ de la Saon.

Nu este un îndemn, este o opţiune a sufletului pe care n-o poţi regreta. Mai departe, în Ostrovul Dunării, la o aruncătura de piatră de Silistra bulgărească, afli Izvorul Tămăduirii din ale cărui ape a băut chiar Fecioara Maria şi Pestera Sf. Andrei, unde orice rugaciune ascunsă în firidele stâncii se împlineste, iar către nord, în neliniştea marilor lacuri dintre mare şi Dunăre, descoperi misterioasa Enisala şi fascinaţia Sulinei. (Cazare pe: dervent.ro)

Cojile ouălor roşii se aruncă într-o apă curgătoare pentru a ajunge în ţinuturile Blajinilor, ce locuiesc la marginea mării. Cojile ajung la ei peste o săptămână şi aşa ei ştiu că este vremea Paştilor Blajinilor.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta