Unde mergem la bai?

Baile FelixA fost o vreme, in a doua jumatate a secolului al XIX – lea, cand mersul la bai era o moda. La Karlsbad sau la Vichy, trageau in fata hotelurilor trasuri luxoase care aduceau doamne cu rochii lungi cu corset si domni cu jobene. Erau locuri de bontón, cu esplanade acoperite, pe care se mergea la promenada, cu cazinouri luxoase, cu intrigi amoroase si barfe mondene. Apoi, incet, moda a disparut, plajele au castigat lupta cu pudoarea epocii victoriene, si “baile si-au pierdut din stralucirea de odinioara. Le-au ramas clienti fideli cei care incearca sa-si rezolve problemele de sanatate fara ajutorul medicamentelor.

Romania are o retea bogata de statiuni balneo, cea mai cunoscuta, cu o vechime de peste 200 de ani, fiind Baile Herculane, pe care imparatul Franz Josef o considera ca fiind “cea mai frumoasa de pe continent.

Insa toate regiunile tarii au posibilitati pentru turismul balnear, desi acesta a intrat intr-un con de umbra in ultimii ani.

In vestul tarii, una dintre cele mai cunoscute si iubite statiuni este Baile Felix. Aflata la numai noua kilometri de Oradea, statiunea se afla in Campia Crisurilor, la o altitudine de 140 m. Are un climat bland aproape tot timpul anului, fiind ideala pentru turismul balnear.

Renumita in special pentru tratarea bolilor reumatice, poate fi folosita si pentru alte afectiuni. Evident ca la strandurile cu apa termala din Baile Felix si din Baile 1 Mai, pe care le despart doar trei kilometri, va puteti duce si daca nu aveti nevoie de vreun tratament. Partea frumosa este ca aici se poate face baie si iarna. Strandul „Felix, care a fost recent renovat, este cel mai mare din statiune si are sase bazine, inclusiv unul cu valuri.

Salina PraidAccesul se face pe baza de cartela, la un tarif de 20 lei/zi pentru un adult si noua lei/zi pentru un copil mai mare de patru ani. Strandul „Apollo e deschis tot anul si are aceleasi tarife. In lacurile din ambele statiuni pu­teti admira nufarul termal, acesta fiind sin­­gurul loc in care o planta tropicala tra­ieste intr-o zona temperata. Puteti, de asemenea, face excursii de o zi in Apuseni, la Pestera Ursilor, sau puteti vizita Oradea, care are un centru splendid. Sunt multiple posibilitati de cazare, de la campinguri la pensiuni si hoteluri de trei sau patru stele.

Ceva mai la est, in inima Ardealului, la poalele Muntilor Gurghiu se afla statiunea Sovata. Aceasta a luat fiinta in jurul Lacului Ursu, unul dintre cele mai mari lacuri helioterme din Europa. Declarata statiune inca din 1850, Sovata este o baza de tratament pentru afectiuni ginecologice, reumatismale, neurologice si endocrine.

Statiunea arata bine, are un cadru natural deosebit, iar vilele cu aspect de epoca, din care multe sunt aduse la standarde moderne, pensiunile si hotelurile au suficiente locuri de cazare. Cel mai cunoscut hotel este „Sovata Danubiu, care are si o baza ultramoderna de tratament. Din statiune puteti face drumetii pe trasee marcate la diverse obiective din zona sau vizite la Salina Praid, ea insasi o imensa baza de tratament subpamanteana pentru afectiuni astmatice, sau in satul Corund, renumit pentru mesterii populari secui.

Trecand Carpatii Orientali, spre est, gasim la poalele Muntilor Nemira, inconjurata de paduri dese de fag si brad, statiunea Slanic Moldova. Botezata si „Perla Moldovei, e renumita pentru tratamentele cu ape minerale, mai ales in cazul bolilor aparatului digestiv.

Statiune cu sezon permanent, beneficiind de un aer nepoluat, dar mai ales de o bogatie de ape minerale cu diverse proprietati curative, Slanicul are vizitatori numerosi si constanti. Se poate fa­­­ce cura atat interna, cat si externa, cu apele de la Slanic, multi comparand statiunea moldava cu suratele ei mai cunoscute din Europa. Sunt posibilitati de cazare in hoteluri, vile si pensiuni, dar si sanse de distractie sau sport.

Puteti face excursii in zonele montane din jur sau la Biserica din Borzesti, construita din initiativa lui Stefan cel Mare.

Ultima, dar nu cea din urma, este Buzias, statiune aflata la marginea de est a Campiei Banatului. Dintre toate statiunile prezentate, Buziasul pastreaza cel mai bine aspectul de epoca. Principalul ei punct de atractie este colonada acoperita, unicata in Europa, construita in stil bizantin. Din pacate, statiunea risca sa ramana o umbra a stra­lu­ci­rii de altadata, singura baza de tratament la momentul actual aflandu-se la hotelul „Parc.

Vacanta 2 in 1
Desi de obicei sunt frecventate de persoanele in varsta, care doresc sa-si trateze anumite afectiuni, statiunile balneoclimaterice pot fi benefice si persoanelor tinere. Pe langa relaxarea pe care ti-o ofera o baie intr-un bazin cu apa termala, aerul puternic ionizat si izvoarele cu ape minerale pot contracara efectele nocive pe care stresul si poluarea le pot avea asupra organismului tau.

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta