Un serviciu sigur sau o afacere pe cont propriu?

Un serviciu sigur sau o afacere pe cont propriu?

Violeta Matei
Revelatia a venit in timpul unui curs de dezvoltare personala. Menirea acestuia era sa ne motiveze si sa ne determine sa lucram mai bine in echipa. Cursul nu era ieftin, dar banii urmau sa se intoarca inzecit datorita abilitatilor noastre de comunicare sporite si a entuziasmului nostru cocotat pana la cer de salturile cu tiroliana si de uimitoarele citate motivationale facatoare de minuni.

Minunea care s-a petrecut in mintea mea in cele trei zile, in loc sa ma faca sa stau, avea sa ma abata de la traseul clasic atat de bine infipt in capul meu de educatia primita de acasa. Brusc am inteles ca in orice situatie exista o alternativa. Am inteles ca nimic nu „trebuie“, iar daca fac ceva, fac pentru ca asa am ales eu. In mai putin de un an, am ales sa ies din sistemul corporatist, unde lucram de peste 10 ani in publicitate si marketing. Alegerea avea sa aiba consecinte de ordin financiar, cel putin pe termen scurt.

Primele trei idei de afaceri nu mi-au adus fericirea, asa ca am renuntat la ele. In timp ce o porneam pe a patra, intamplator am descoperit ca se poate castiga din publicitatea online. Online, online, dar de unde sa iau eu un site pe care sa pun reclamele?

Ca sa am spatiu publicitar de vanzare, am invatat sa fac site-uri. Ca sa am trafic, am invatat sa le optimizez. Un an mai tarziu, imi mergea deja binisor, venitul pasiv crestea vazand cu ochii, proprietatile mele virtuale sporeau de la luna la luna.

Putine au fost lunile in care am castigat mai mult decat pe vremea cand eram angajata, dar fericirea de a-ti organiza viata si munca asa cum vrei bate multe lucruri care se pot cumpara cu bani. (www.violetamatei.com)

Vrei sa incepi o afacere pe cont propriu?
Ai nevoie de:

CHEF: daca n-ai chef, nu faci nimic. Daca e placere, atunci ai chef s-o faci si e mai motivant sa o faci in conditiile tale, decat ca angajat.

INCREDERE IN SINE: stima de sine te ajuta sa iei decizii rapide in situatii care iti pot schimba viata. Daca esti convins ca esti bun in ceea ce faci, ti-e mult mai usor sa iei decizii.

INVATATURA: vrei sa te stie lumea ca expert in bransa ta? Studiaza tot ce au scris sau au facut altii inaintea ta. Poti sa fii cel care face diferenta, daca stii tot si ceva in plus.

ECONOMII: creativitatea nu face casa buna cu grijile. E bine sa ai deoparte suficient cat sa traiesti decent macar un an. Poate vei face bani multi din prima luna, dar poate nu. De mancat insa, o sa mananci cu siguranta chiar din prima zi.

FLEXIBILITATE: nimic nu inseamna sfarsitul lumii. Daca dai gres cu o idee, poate vei reusi cu urmatoarea. Orice situatie are o iesire.

Catalina Ioancea; foto: Sebastian Enache, asistent foto: Alexandru Mitu. Coafura: Valentin Dragomir – Hairstylist Gett’s; make-up: Andreea Radoi – profesor Beauty Make-Up Artistry, cu produse SLA Paris.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera