Un obicei al fiecăruia dintre noi favorizează apariția ridurilor. Iată trei moduri de a-ți proteja tenul
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/12/ridurile-dintre-sprancene.jpg)
Rutina zilnică a multora dintre noi funcționează ca o ușă rotativă de ecrane. De multe ori, dimineața, la prima oră, punem mâna pe telefon, la serviciu petrecem ore în șir în fața laptopului și seara ne relaxăm uitându-ne la televizor. Se pare că acest lucru favorizează apariția ridurilor.
Lumina pe care o emit aceste dispozitive se numește „lumină albastră”. Este o lumină cu lungime de undă mai scurtă, care se găsește în orice, de la becuri la multe dispozitive electronice de zi cu zi, inclusiv smartphone-uri, laptopuri, televizoare cu ecran plat și tablete.
Experții au avertizat în trecut că lumina de la telefoanele și tabletele noastre alimentează „o epidemie de privare de somn”. Dar studiile au sugerat, de asemenea, că expunerea prelungită la lumina albastră ar putea să ne distrugă pielea, precum și somnul.
„Lumina albastră de înaltă energie poate provoca daune semnificative ochilor și pielii, cauzând o îmbătrânire accelerată, nu numai din cauza expunerii directe, ci și din cauza capacității pielii noastre de a se repara singură”, a declarat un dermatolog pentru The Sun.
Cercetările care datează din 2018 au constatat că expunerea la lumina albastră chiar și pentru o oră poate provoca specii reactive de oxigen (ROS), molecule care sunt legate de îmbătrânirea prematură a pielii.
Un studiu mai actual, din 2023, a legat, de asemenea, ROS de deteriorarea pielii și de îmbătrânirea mai rapidă, deși a menționat că „procesul precis nu este încă pe deplin cunoscut”.
Cu toate acestea, un alt medic specialist a declarat pentru Insider că niciunul dintre aceste lucrări nu indică în mod concludent faptul că lumina albastră provoacă riduri și pete închise la culoare.
Cum îți poți proteja pielea de lumina albastră?
Indiferent dacă teoriile experților privind lumina albastră sunt sau nu dovedite definitiv, există o serie de modalități prin care îți poți proteja pielea.
Dormi suficient de mult. Un lucru care este dovedit este că expunerea la lumina albastră poate interfera cu somnul tău. Pe lângă faptul că îți stresează organismul, o perioadă îndelungată de timp fără a dormi poate, de asemenea, să-ți afecteze pielea. Ochi umflați, paloare, piele uscată și o producție redusă de colagen, care provoacă riduri, sunt doar câteva dintre simptome.
Potrivit sursei citată anterior, un studiu realizat în 2019 a dezvăluit că femeile care au dormit prea puțin au fost mai predispuse la erupții și coșuri. Prin urmare, a dormi orele de somn recomandate, între șapte și nouă ore pentru adulți, este probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru pielea ta. Deși ai mai puțin control asupra timpului pe care îl petreci în fața calculatorului de la serviciu, reducerea consumului de televizor înainte de culcare ar putea fi benefică atât pentru fața ta, cât și pentru programul tău de somn.
Aplică ser cu vitamina C. Acesta îți va ilumina pielea și va neutraliza daunele provocate de mediul înconjurător, mai scrie sursa citată anterior.
Folosește cremă de protecție solară. Mulți dermatologi recomandă deja să folosești cremă de protecție solară atunci când ieși afară, pentru a diminua efectele nocive ale soarelui asupra pielii tale. De asemenea, unii spun că ar trebui să o aplici chiar dacă nu ieși afară. Lumina soarelui poate avea în continuare un impact asupra pielii tale în interior și, aparent, la fel și lumina de la dispozitivele tale.