Oricare ar fi tipul și stilul tău de păr, fie că este gros, subțire, scurt, lung, lucios sau uscat, se pot afla multe lucruri din aspectul acestuia. De fapt, multe dintre problemele părului cu care ne confruntăm se datorează lipsei anumitor nutrienți.
Din fericire, potrivit The Sun, un specialist dietetician explică ce ar putea să îți spună părul uscat, tern și subțire despre sănătatea ta.
- Părul uscat. Atunci când părul începe să se simtă aspru, ar putea fi din cauza unor factori precum expunerea prea mare la căldură sau coafarea excesivă, însă dieta este, de asemenea, un factor cheie de declanșare. Părul este alcătuit din proteine, așa că este important să te asiguri că ai suficiente în dieta zilnică pentru a obține un păr puternic și sănătos.
- Părul fără strălucire. Părul pare lipsit de viață și lipsit de strălucire? Deși există și alți factori, cum ar fi coafarea și spălarea excesivă, părul fără strălucire ar putea fi cauza lipsei anumitor nutrienți. Câteva ajustări ale dietei pot face toată diferența. Potrivit sursei de mai sus, bananele sunt pline de vitaminele B, siliciu și zinc și ajută la creșterea texturii, grosimii și strălucirii. De asemenea, cartoful dulce ajută la refacerea firului de păr, fiind bogat în betacaroten, care se transformă în vitamina A atunci când este digerat.
- Căderea sau subțierea părului. Lipsa fierului din organism poate fi un motiv al căderii părului. Menopauza poate fi, de asemenea, un factor în subțierea părului, la fel ca și stresul. Încercați să mențineți stresul la minimum, alocând mult timp pentru a te odihni și a te recupera, și fă din somnul bun o prioritate. Dacă stresul îți afectează viața de zi cu zi, vorbește cu un specialist sau cu medicul de familie.
- Păr deteriorat. Părul deteriorat are nevoie de vitamine și minerale pentru a proteja foliculii de deteriorare și pentru a promova și creșterea părului. Colagenul este o proteină implicată în principal în structura părului, a pielii, a unghiilor, a mușchilor, a cartilajelor și a oaselor. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile de colagen scad în mod natural, așa că este important să menținem o dietă sănătoasă. Specialiștii recomandă consumul de fructe de pădure, unt de arahide, semințe de in, nuci și avocado.
- Scalp uscat. Un scalp uscat nu este doar iritant și provoacă mâncărimi, ci poate duce și la apariția unor fulgi care persistă de-a lungul rădăcinilor părului. Adăugarea mai multor acizi grași esențiali în alimentația ta poate ajuta totuși la menținerea scalpului hrănit și hidratat. Printre alimentele recomandate se numără pește gras bogat în omega-3, cum ar fi sardinele, macroul și păstrăvul. De asemenea, sursele vegetale bogate în zinc ajută producția celulară și a ține mătreața la distanță.
- Părul cărunt prematur. Încărunțirea prematură poate fi cauzată de deficiențele de vitamina B6, B12, biotină, precum și de vitamina D și vitamina E. De asemenea, încărunțirea timpurie poate fi ereditară.
- Pierderea bruscă a părului. Deficiențele nutriționale ar putea fi de vină pentru căderea bruscă a părului.
Stresul ar putea fi, de asemenea, de vină, așa că încearcă să practici zilnic tehnici de ameliorare a stresului, cum ar fi exercițiile fizice regulate și meditația.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro