Un nou studiu arată că a avea băieți te poate îmbătrâni mai repede
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/test/61478313_m_normal_none-scaled.jpg)
În domeniul parentalității, nenumărate studii au explorat impactul copiilor asupra vieții părinților lor. Cu toate acestea, un studiu inovator recent a pus în lumină un fenomen captivant și neașteptat: potențiala influență a faptului de a avea băieți asupra procesului de îmbătrânire a mamelor și taților.
Cercetări anterioare au sugerat deja o posibilă legătură între numărul de băieți pe care îi are o mamă și sănătatea ei pe termen lung, în special în ceea ce privește demența. Pentru a aprofunda această relație, cercetătorii au efectuat o investigație cuprinzătoare privind îmbătrânirea cognitivă la părinți.
Studiul a examinat nivelurile cognitive de bază și rata de declin cognitiv la peste 13.000 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste. De asemenea, cercetătorii au luat în considerare diverși factori sociodemografici de-a lungul vieții participanților. Acest studiu oferă o perspectivă valoroasă asupra impactului potențial al faptului de a avea cel puțin un fiu asupra sănătății cognitive a părinților și aruncă lumină asupra unui aspect intrigant al îmbătrânirii umane, scrie Bright Side.
Oamenii de știință s-au concentrat pe participanții care erau părinți și aveau cel puțin un copil. Analiza a inclus un eșantion de părinți, dintre care 82,3% aveau cel puțin un fiu, iar 61,6% dintre respondenți erau de sex feminin.
Rezultatele studiului susțin cu tărie ideea că a avea băieți are legătură cu efecte negative de lungă durată asupra părinților. Deși oamenii de știință nu înțeleg pe deplin cum se întâmplă acest lucru, rezultatele sugerează că motivele din spatele acestei relații țin mai degrabă de modul în care interacționează familiile decât de factorii biologici. În mod surprinzător, au existat modele similare atât în rândul mamelor, cât și al taților, ceea ce arată că impactul pe care îl are faptul de a avea fii asupra îmbătrânirii părinților nu se limitează la un anumit gen, mai scrie sursa citată anterior.
Acest lucru înseamnă că modul în care interacționează membrii familiei și relațiile din cadrul acesteia au o mare influență asupra provocărilor cu care se confruntă părinții de-a lungul timpului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine factorii sociali specifici care joacă un rol și pentru a înțelege pe deplin modul în care faptul de a avea fii contribuie la aceste efecte negative pe termen lung asupra părinților erau de sex feminin.
Studiul a constatat că părinții care au avut cel puțin un băiat au înregistrat un declin mai rapid al abilităților cognitive în comparație cu părinții care nu au avut niciun fiu. În plus, rezultatele au arătat că părinții care aveau mai mulți fii au avut un declin cognitiv și mai rapid în comparație cu părinții care aveau doar fiice. În termeni simpli, a avea băieți a fost asociat cu o scădere mai rapidă a funcțiilor cognitive pentru părinți.
Alte studii realizate în trecut au aruncat o lumină asupra dinamicii vieții de familie. Potrivit psihologilor, tații tind, de asemenea, să fie mai fericiți decât mamele. Aceste studii nu numai că contribuie la înțelegerea fericirii părinților, dar susțin și bunăstarea în contextul parentalității.
Foto: 123RF
A apărut ediția de IUNIE a revistei Avantaje, luna Iiei românești coborâte până în vremea modernă tocmai din cultura Cucuteni și cu denumirea derivată de la latini. Această piesă vestimentară cizelată în veacuri de tradiție este piesa cult, piesa capodoperă din portul nostru popular, despre care se zice că aduce noroc, atrage pețitorii și protejează de spiritele rele și a devenit faimoasă în toată lumea prin geniala denumire şi reprezentare pe care i-a oferit-o inegalabilul Henri Matisse: „la blouse roumaine’ fiind reinterpretată ulterior de aproape toți marii designeri de modă ai lumii.
Iar Ziua Internațională a Iiei se sărbătorește imediat după începutul verii astronomice, în aceeași zi cu cea a zânelor Sânziene, în 24 iunie, ca un simbol al norocului, dar și al fericirii și feminității celei care o poartă.