Un „Nobel-IT” pentru un licean roman

Un „Nobel-IT” pentru un licean roman

Ionut Alexandru Budisteanu
La 18 ani, are zeci si zeci de proiecte premiate, a inventat un dispozitiv unicat care il ajuta pe un nevazator sa detecteze forme, culori si lumini si un microencefalograf cu ajutorul caruia o persoana cu dizabilitati poate folosi calculatorul doar cu puterea mintii, iar in urma cu un an a refuzat o invitatie de a studia la Universitatea Yale si una de a lucra la Google Elvetia.

Primul calculator l-am avut la trei ani si, ca orice copil, ma jucam; apoi, la sapte ani, am incercat sa fac propriile jocuri si filme 3D. Afland ca jocurile se fac de fapt in limbaje de programare si doar grafica in 3D, am incercat sa invat singur Q-Basic; apoi, in clasa a cincea, m-am pus pe invatat algoritmica si in trei ani, pana intr-a opta, am parcurs toata materia de liceu si in paralel am studiat trei cursuri universitare de tehnici avansate de programare.

Ionut Alexandru Budisteanu
Medaliat cu aur, doar… peste hotare

Am creat zeci de aplicatii, zeci de soft-uri premiate si am studiat o multime de teze de doctorat din domeniul Inteligentei Artificiale (IA), iar in 2010 am fost selectat pentru concursul Intel Isef, din SUA, si in cinci luni am creat „NeurosLab“, un soft cu retele neuronale.

Cu el am castigat premiul I absolut din partea Association for Computing Machinery (ACM), iar la decernarea premiilor Turing, echivalentul premiilor Nobel pentru informatica, am stat alaturi de oameni care au creat stiinta calculatoarelor si au schimbat fata lumii.

S-au oferit 12 premii ACM unor profesori universitari de la MIT, Stanford, Berkeley, iar unul dintre ele mie, un elev in clasa a noua la un liceu din Ramnicu Valcea, Romania. Va dati seama cat de mandru m-am simtit.

Asa cum sunt mandru si de ultimele doua inventii: „BrainPort“, un dispozitiv pentru nevazatori, care foloseste limba drept traductor pentru vedere si o interfata ce permite tastarea la computer si diverse activitati, doar cu ajutorul concentrarii mentale.

Din pacate, lucrarile mele de IA nu au fost apreciate la concursuri nationale, dar au primit medalii de aur in SUA, Mexic, Turcia, Elvetia, Slovacia, iar la Intel Isef 2011, am fost intre primii patru din lume. In 2010, cei de la Google Elvetia mi-au propus sa lucrez la un produs pentru ei, iar Universitatea Yale mi-a oferit o invitatie de a studia acolo, dar nu am acceptat fiindca ei se axeaza in special pe hard, iar eu mai mult pe soft.

Premii si cateva din proiectele lui Ionut, pe www.infoarena.ro

Adrian Ciltan; foto: arhia personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera