Afacerea ta proprie, in franciza

Afacerea ta proprie, in franciza

Brutarie, afacere, franciza
Ce este o franciza?

Dictionarul explicativ al limbii romane: dreptul acordat de o intreprindere cu renume altei intreprinderi prin care aceasta din urma poate sa exploateze drepturile de proprietate intelectuala sau industriala ale francizorului, in schimbul unei contributii financiare, in scopul producerii sau livrarii de bunuri sau al prestarii de servicii.

Wikipaedia: Operatiunea care imbraca forma unui contract prin care o persoana numita francizor ii acorda unei alte persoane, numita beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industriala sau intelectuala, in scopul de productie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse si/sau de servicii. Obtinerea unei francize implica plata unei taxe de intrare in sistem precum si a unor redevente anuale, de regula sub forma unui procent din cifra de afaceri.

Cu alte cuvinte, cineva care are o afacere de succes te va invata cum poti sa faci acelasi lucru la fel de bine si sub firma lui. Mai mult, iti va pune la dispozitie tot ce-t trebuie ca sa iasa exact ceea ce trebuie.

Intalnim afaceri in franciza in mai toate domeniile: productie alimentara si alimentatie publica; sanatate, fitness, frumustete; service si inchirieri auto; constructii si comert cu materiale de constructii; servicii si comert in informatica; curatatorii ecologice; pariuri sportive; invatamant, educatie, training etc. Unele dintre cele mai cunoscute si mai diverse firme pe langa care (sau pe la care) trcem zilnic sunt afaceri in franciza: Rodipet, Depozitul de calculatoare, Elvila, Rompetrol dar si simpatica Gogoasa infuriata!

Pizzerie, afacere, franciza

Avantajele si dezavantajele francizei


+
Beneficiarul unei francize are avantajul de a exploata o marca de prestigiu si de a intra pe o piata concurentiala folosind tehnici de productie, comercializare si marketing perfectionate in timp, si cu un grad inalt de rentabilitate.

Principalul dezavantaj este dat de costurile francizei. Pe langa taxa de acordare a francizei si redeventele anuale, care diminueaza profitul beneficiarului, acesta trebuie sa mentina permanent un anumit standard de calitate.

Investitia intr-o afacere in franciza

Taxa de franciza. In functie de notorietatea francizorului si de alti factori, o taxa de franciza poate fi de la 400 euro pana la peste 40 000 euro. Se plateste o singura data, la incheierea contractului de franciza.

Redeventa. Aceasta poate fi stabilita in suma fixa sau in procent din cifra de afaceri. Trebuie sa se situeze undeva, in jurul a 5% din cifra de afaceri si se plateste periodic: lunar, anual sau cum prevede contractul.

Echiapente si spatiu. Acestea fie se cumpara, fie se inchiriaza.

Franciza NoMasVello

Orientativ, sa luam un model de afacere in franciza: Franciza NoMasVello – centre de epilare definitiva si terapii faciale cu lumina intens pulsata (IPL)

Pasul 1 – Inchirierea spatiului pentru salon si recrutarea personalului necesar

 • Spatiul dedicat salonului: 35-50 mp
 • Localizare: oras de 50.000- 70.000 de locuitori.
 • Personalul minim necesar: 2 cosmeticiene.

Nu trebuie sa ai experienta in domeniu – 80% dintre francizatii NoMasVello au lucrat in alt domeniu

Pasul 2 – Investitia de 30.000 de euro+TVA pentru achizitia francizei NoMasVello

In schimbul acestor bani, NoMasVello iti ofera:

 • suport administrativ pentru identificarea si inchirierea locatiei, asistenta in procesul de angajare a personalului, informatii asupra obtinerii licentelor si autorizatiilor de functionare, consultanta permanenta in gestionarea afacerii;
 • echipamentul IPL, mobilierul de receptie si salon, toate consumabilele necesare la salon: lotiuni de hidratare post-terapie, aplicatie IT pentru gestionarea afacerii;
 • consultanta si cursuri specializate: pregatire teoretica si practica pentru cosmeticiene si pentru tine, proprietarul francizei; proceduri operationale pentru administrarea salonului, manual de franciza, consultanta financiara si de marketing; consultanta in gestionarea relatiei cu clientii prin punerea la dispozitie a sistemului CRM NoMasVello® etc;
 • branding-ul fiecarei locatii si materialele de promovare a serviciilor NoMasVello;
 • promovare la nivel national prin campaniile pe care NoMasVello le dezvolta anual pentru cresterea notorietatii marcii si serviciilor NoMasVello.

Pasul 3 – Administrarea afacerii
Beneficiezi de consultanta si expertiza NoMasVello contra unei redevente lunare de 300 euro+TVA/luna si unei taxe de publicitate corporativa de 100 euro+TVA/luna, care se platesc timp de 5 ani, conform contractului de franciza.

Pasul 4 – Recuperarea investitiei se face in 18-24 luni, daca ai o medie de 5 clienti/zi si respecti recomandarile NoMasVello.

Costurile lunare ale francizei sunt:

 • redeventa lunara – 300 euro+TVA;
 • taxa de publicitate corporativa – 100 euro+TVA;
 • salarii, taxe salariale – la stat;
 • chirie, utilitati si consumabile.

 Amortizarea afacerii se poate face in 18-24 luni sau mai devreme in functie de:
– modul in care tu, francizat, administrezi costurile lunare;
– gradul tau de implicare;
– potentialul orasului in care vrei sa dezvolti proiectul NoMasVello;
– cosmeticienele salonului.

Din experienta NoMasVello, daca mentii o medie de 5 clienti pe zi si respecti toate celelalte recomandari, NoMasVello iti garanteaza recuperarea investitiei in aproximativ un an si jumatate. Dupa aceasta perioada, castigul mediu lunar – dupa plata tuturor costurilor lunare – poate fi intre 1 500 – 4 500 de euro, dar poate ajunge si la 5 000 de euro, daca salonul tau este pozitionat intr-o zona foarte traficata, precum un centru comercial.

Sprijin pentru finantarea afacerii pentru tineri (persoane cu varsta de maxim 35 de ani)

In baza Ordonantei de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, in vigoare din februarie 2010, persoanele in varsta de pana la 35 de ani pot beneficia de o finantare nerambursabila care sa reprezinte cel mult 30%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri. Despre aceasta finantare si despre toate inlesnirile oferite de lege, gasesti informatie foarte clara si bine structurata pe http://www.firmatineri.ro/.

Informatii si contacte utile

http://www.francizeromanesti.ro/ – Aici veti afla ca exista francize romanesti care au succes si in alte tari. Grupul de Francize Romanesti ofera asistenta si consiliere in toate etapele intemeierii unei afaceri in franciza.

http://www.francize.com.ro/Un catalog al francizelor prezente in Romania; conditii generale ale contractului de franciza (inclusiv taxa de franciza pe care o percepe fiecare francizor).

http://francizor.ro/Asociatia Romana de Franciza pune la dispozitia celor interesati cursuri, consiliere in toate fazele de pornire a afacerii, inclusiv redactarea actelor necesare pe tot parcursul.

http://www.francize.net/ – Un portal care permite contactarea directa a francizorilor.

Mihaela Serea; multumim pentru informatiile puse la dispozitie de NoMasVello; foto: shutterstock, NoMasVello

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera